V Německu se prý začalo jednat o vytvoření evropské ratingové agentury

Frankfurt

Frankfurt

V německém Frankfurtu nad Mohanem se údajně uvažuje o vytvoření evropské ratingové agentury, která by narušila dominanci často kritizovaných amerických agentur. Podle poradenské společnosti Roland Berger už na toto téma jednají zástupci vlády spolkové země Hesensko a firem Deutsche Börse a Frankfurt Main Finance.

Cílem jednání je podle společnosti Roland Berger založit evropskou ratingovou agenturu ve Frankfurtu nad Mohanem. Na této iniciativě by se měly podílet podniky a instituce z celé Evropy, napsala agentura DPA.

Americké ratingové agentury Fitch, Moody's a Standard & Poor's se od vypuknutí světové finanční krize opakovaně stávají terčem kritiky. Agentury totiž udělily vysoké hodnocení finančním produktům, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích. V poslední době je jim podle agentury DPA zase vyčítáno, že vyostřily dluhovou krizi tím, že navzdory dohodnutým záchranným balíkům prudce snížily úvěrová hodnocení některých problémových evropských zemí, například Řecka.

Někteří experti pochybují o nezávislosti případné evropské agentury

O založení nezávislé evropské ratingové agentury se diskutuje už několik let. Tato myšlenka byla v poslední době podpořena například Evropským parlamentem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou nebo francouzským prezidentem Sarkozym. „Více konkurence v této oblasti neuškodí,“ prohlásila Merkelová.

U některých ekonomů a expertů ale tento plán vyvolává značné pochyby. Zpochybňují případnou nezávislost evropské agentury. Podle dřívějších předběžných plánů by agentura měla být spolufinancována Evropskou komisí, členskými státy a Evropskou investiční bankou.

Mluvilo se i o tom, že pokud by evropská ratingová agentura nakonec skutečně vznikla, znamenalo by to, že státy by se řídily kombinací soukromého a evropského ratingu. Dlouhodobé financování agentury by přitom bylo zajištěno prodejem ratingu soukromým investorům.