V roce 2015 slušně vydělaly jen některé akciové fondy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Mezi podílovými fondy loni vydělaly hlavně ty akciové, které si v průměru připsaly výnos téměř tři procenta. Byly ovšem mezi nimi velké rozdíly. Konzervativní fondy investorům spíše prodělaly, dluhopisové a peněžního trhu v průměru 0,4 procenta, smíšené fondy dokonce 1,5 procenta.

Vyplývá to z databáze serveru Penízenavíc.cz k 31. prosinci 2015. „Vítězem roku 2015 se staly fondy zaměřené na Evropu, a to jak na poli akcií, tak i u dluhopisů. Poraženým pak rozvíjející se trhy v Asii a v Jižní Americe. Největším poraženým tohoto roku je ovšem konzervativní investor. Fondy peněžního trhu i dluhopisové fondy nemají pod vlivem kvantitativního uvolňování možnost připsat zajímavé zhodnocení,“ popsal vývoj na trhu analytik Broker Consulting Martin Novák.

Nákupy Evropské centrální banky ženou cenu státních dluhopisů vzhůru a kvůli tomu klesají výnosy těchto dluhopisů k nule či dokonce do záporu. Fondy peněžního trhu podle něj velmi obtížně překonávají i inflaci či dokonce jsou na tom hůř než například spořící účet u banky. Aby investor dosáhl zhodnocení je nucen investovat do stále rizikovějších aktiv, dodal.

Biotechnologie, Japonsko a západní Evropa

Šéfredaktor serveru Penízenavíc.cz Petr Rozkošný upozornil na to, že z jednotlivých sektorů vykázaly nejvyšší zhodnocení loni akciové fondy zaměřené na biotechnologii a farmacii (13,7 procenta), Japonsko (13,2 procenta), technologii (11,3 procenta), západní Evropu (9,3 procenta) a nemovitosti (devět procent). Naopak největší propad zaznamenaly fondy investující do rozvíjejících se trhů (10,3 procenta), energetiky a plynárenství (10,5 procenta) a zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína - minus 14,9 procenta).

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl za tři čtvrtletí 2015 o 44 miliard na Kč na 367 miliard korun. Celkem 79 procent majetku drží fyzické osoby a 21 procent právnické osoby. Také předloni vydělaly hlavně akciové fondy, které si v průměru připsaly výnos téměř pět procent. Úspěšné ale byly i dluhopisové fondy, které si připsaly průměrně přes čtyři procenta. Smíšené fondy byly v plusu o více než procento, fondy peněžního trhu okolo nuly.