V únoru startuje investiční fond zaměřený na historická auta

Během deseti let se sázka na luxusní veterány zhodnotila o více než 450 procent

Během deseti let se sázka na luxusní veterány zhodnotila o více než 450 procent Zdroj: ctk

Stojaté vody investic v Česku rozvíří alternativa pro milovníky motorů. V únoru totiž startuje první domácí investiční fond zaměřený na veterány z řad automobilů a motocyklů. Fond kvalifikovaných investorů s názvem Engine Classic Cars počítá s minimálním vkladem kolem 3,5 milionu korun a ročním výnosem mezi pěti až šesti procenty. Do roka od založení plánují zakladatelé posbírat až sto milionů korun vkladů.

„Registrovali jsme zájem od investorů, proto jsme přišli s tímto fondem. Plnit jej budeme nákupy v aukcích, na veletrzích, ale zejména prostřednictvím sítě kontaktů mezi sběrateli napříč Evropou,“ uvádí Radek Pokorný ze společnosti Engine Prague, která fond spolu s finančníky z BH Securities a Avantu rozjíždí.

Jádrem fondu se mají stát automobily z druhé poloviny dvacátého století. Vedle dražších sběratelských ikon zacílí fond i na takzvané youngtimery, tedy mladší a relativně levná auta dostupná i za několik tisícovek eur.

V majetku fondu by se mohlo objevit například BMW 2002 Turbo ze sbírek zakladatelů, sběratelský kousek ceněný znalci na částku kolem půldruhého milionu korun. „Investoři se stanou součástí unikátního společenství sběratelů a fanoušků tohoto tradičního odvětví,“ dodává Pokorný.

Ve světě jsou automobiloví veteráni oblíbenou i výnosnou investicí. Podle indexu Knight Frank Luxury Investment, sdružujícího devět druhů alternativních investic, uměním počínaje a hodinkami konče, vydělala právě klasická auta investorům nejvíce. Během deseti let se sázka na luxusní veterány zhodnotila o více než 450 procent.