Varšavská burza se chce ještě letos spojit s Vídní a Prahou

Budova varšavské burzy

Budova varšavské burzy Zdroj: CC BY-SA 3.0: DocentX via Wikimedia

Varšavská burza (WSE) má smělé plány. Chce se ještě letos spojit s vídeňským a pražským akciovým trhem a usilovat o získání významné pozice v rámci celé Evropy. Prohlásil to šéf varšavské burzy Adam Maciejewski. Skupina CEE Stock Exchange Group (CEESEG), která ovládá vídeňskou i pražskou burzu cenných papírů, začala předběžně jednat o spolupráci a o spojení s WSE loni.

Management WSE v listopadu dokončil první fázi jednání s CEESEG a vypracoval pro dozorčí radu pozitivní doporučení ohledně dalších rozhovorů. Nyní bude čekat, zda rada schválí zahájení druhé fáze jednání, řekl Maciejewski. „Přál bych si, aby se ta transakce uskutečnila v tomto roce. Nevím ale, zda k tomu dojde, protože to není na rozhodnutí managementu,“ řekl šéf WSE podle agentury Reuters.

Rakouská média minulý měsíc psala, že jednání o fúzi obou burzovních společností nespějí k rychlému završení. Součástí skupiny CEE Stock Exchange Group jsou kromě burz ve Vídni a Praze také akciové trhy v Budapešti a Lublani.

„Vedeme s varšavskou burzou jednání. Co se týče načasování a výsledku, jsou stále otevřená,“ uvedla tisková kancelář CEESEG.

Maciejewski: Chceme být trhem pro celý region

Maciejewski označil dnes za první strategický cíl WSE získat dominantní pozici ve střední Evropě. „Chceme být trhem pro celý region a abychom toho dosáhli, musíme nejprve uskutečnit konsolidaci lokálních trhů. Chceme se stát jedinou burzou pro celý region a nabízet všechny typy cenných papírů,“ řekl Maciejewski podle agentury PAP.

V dlouhodobějším výhledu do konce desetiletí ale směřují ambice WSE daleko za středoevropskou oblast. „Po možné fúzi s CEESEG musíme získat silnou konkurenční pozici, která nám může otevřít cestu ke strategické alianci nebo rovnocenné fúzi s jinou silnou burzou,“ řekl šéf burzy. „Chceme mít významnou pozici na evropském kapitálovém trhu,“ dodal.

Největší akciové trhy v Evropě
Burzy ve Varšavě a ve Vídni jsou z hlediska hodnoty obchodovaných společností největšími akciovými trhy ve střední a východní Evropě. Celková hodnota podniků obchodovaných na burzách skupiny CEE loni činila zhruba 130 miliard eur (3,6 bilionu korun). Hodnota firem na varšavské burze je o zhruba třetinu vyšší.

Růst burzy zbrzdí negativní doporučení z ciziny