Vatikán se polepšil. Církevní stát hospodařil s rozpočtovým přebytkem

Konkláve kardinálů

Konkláve kardinálů Zdroj: ctk

Vatikánský rozpočet se v minulém roce vrátil do černých čísel a Svatý stolec hospodařil s přebytkem 2,2 milionu eur (56,9 milionu korun). Z dnešních údajů, které Vatikán zveřejnil, ale vyplývá, že objem darů od věřících se v minulém roce snížil.

Vatikánský rozpočet kryje náklady na provoz administrativního ústředí katolické církve a provoz velvyslanectví Svatého stolce po celém světě. Nejvíce peněz z rozpočtu loni odešlo na mzdy pro 2893 zaměstnanců Vatikánu a náklady spojené s vatikánskou rozhlasovou stanicí.

Dary věřících určené Vatikánu se loni snížily o 12 procent. Klesly i příspěvky od řádů a biskupství, zatímco pět milionů eur z rozpočtu odčerpala nová daň z nemovitostí, kterou zavedla Itálie. V roce 2011 Vatikán hospodařil se schodkem 14,9 milionu eur. Za loňskými lepšími výsledky podle prohlášení Vatikánu stojí „především dobrý výkon ve finančním managementu“. Vatikánská komise, která dnes výroční zprávu schválila, ale vyzvala k reformě nutné ke snížení nákladů a „zjednodušení a racionalizaci existujících orgánů“. To podle agentury AP naznačuje, že Vatikán by mohl v příštích měsících omezit byrokratický aparát.

Vatikán se již nějakou dobu snaží vypořádat se skandály, které obestírají vatikánskou banku. Instituci nazývanou Ústav pro věci víry (IOR) vyšetřují italské úřady kvůli údajnému praní špinavých peněz. IOR podezření odmítá. V pondělí ale rezignovali dva její přední činitelé. Čísla týkající se IOR prohlášení Vatikánu podle agentury Reuters neobsahovalo. IOR ale prý věnovala v přepočtu kolem miliardy korun ze svého zisku papeži na podporu jeho „apoštolského a charitativního úřadu“.