Ve fúzích a akvizicích se chystá nový rekord

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Vývoj prodejů a nákupů českých firem v letošním roce potvrdil, že skutečně došlo k trvalejšímu oživení transakčního trhu. Trh loni skončil po několika slabých letech historickým rekordem, když hodnota transakcí vyšplhala na 6,1 miliardy eur. Letošní pololetí v trendu pokračuje: firem se prodalo za 3,54 miliardy eur, vyplývá z dat Mergermarketu, které má deník E15 k dispozici. Tím už je o dvě stě milionů eur překonaná loňská pololetní úroveň.

Hvězdou žebříčku transakcí druhého čtvrtletí se stal realitní žralok Radovan Vítek. Ten ovládl firmu Orco Germany spojením se svou CPI. V té době byla Orco Germany přejmenovaná na GSG. Do aktuálního přehledu obchodů z prvního čtvrtletí přetekla také transakce mezi PPF a O2.

Co se týče poradenského byznysu, jedničkou se letos stala advokátní kancelář BBH, která radila PPF při prodeji podílu v EPH. Do první pětky se z českých kanceláří dostala tradičně také Havel, Holásek & Partners a Weinhold Legal.
Nejúspěšnějším finančním poradcem se stala UniCredit Group, která radila EPH při koupi podílu od PPF a dále radila PPF při výkupu akcionářů O2.

V dalším kvartále se sama UniCredit Bank dostane do žebříčku transakcí na stranu kupců. UniCredit minulý měsíc koupila na svůj účet téměř šestiprocentní podíl v O2.

Největší transakce ve druhém čtvrtletí 2014Největší transakce ve druhém čtvrtletí 2014 | Mergermarket

Anketa E15: Překoná trh fúzí a akvizic objemem transakcí loňský rekordní rok?
Petr Kříž, šéf fúzí a akvizic EY

Atraktivním a z pohledu soukromých vlastníků stále nekonsolidovaným oborem je zdravotnictví, kde v poslední době proběhlo několik zajímavých transakcí. Okruh možných cílů se ale zdaleka nevyčerpal, a dá se tedy očekávat další aktivita.
Rozhodovat se bude i o dalším osudu petrolejářského průmyslu v Čechách. Zajímavou příležitostí je vlna privatizací na Balkáně, které se určitě budou účastnit i čeští investoři, protože v tomto regionu máme historicky tradiční konkurenční výhodu. |

Ivan Barabáš, partner Havel, Holásek & Partners
První pololetí letošního roku patří, co se týče počtu transakcí, k nejsilnějším za posledních několik let. Trend nicméně dokládá, že druhá polovina roku bývá zpravidla slabší. I přesto je podle mého odhadu možné, že se letos podaří překonat počet transakcí úspěšně uzavřených v roce 2013. Pokud jde o hodnotu transakcí, zde bude naopak velmi složité překonat rekord z roku 2013, který byl založen na mimořádně velkých transakcích, jakou byl například nákup majoritního balíku v Telefónica 02 ze strany PPF. Podzim se podle aktuálních ukazatelů ponese ve znamení zvýšené aktivity na poli fúzí a akvizic zejména ze strany českých investorů. Ti se v posledních letech stávají stále aktivnějšími především vlivem volného kapitálu, nižšího zadlužení a odchodem některých významných zahraničních investorů. Naše kancelář v posledních měsících zaznamenala zvýšenou aktivitu v oblasti maloobchodu a potravinářství. Jako poradci se podílíme například na prodeji Intersparu společnosti Ahold. Větší aktivitu dále očekáváme v rychle se rozvíjejících oblastech, jakými jsou IT, life sciences, chemický průmysl a dále například ve finančním sektoru. Zajímavé také bude sledovat vývoj v oblasti strojírenství, které může být ovlivněno sankcemi proti Rusku.
Jiří Štěrba, partner BBH Legal

Vzhledem ke stabilitě trhu jako takového, postupnému zotavování ekonomiky a nízkým úrokovým sazbám lze i nadále očekávat velkou aktivitu na straně sponzorů, a trh by se tedy mohl držet na relativně vysoké úrovni. Kupci mohou být silné domácí investiční skupiny, které jsou aktivní například v oblasti IT, telekomunikací či energetiky. Nezanedbatelná může být i aktivita private equity investorů v oblasti zdravotnické péče, i když hodnotově nemusí být tato část určující.
Velký apetit k nákupům v celé Evropě ale mohou mít i významné ruské podniky, zde je však otázkou, jak se tato oblast bude vyvíjet s ohledem na současnou situaci. |

Sofia Cerqueirová: Trhu vládnou reality