Velká transakce evropského pojišťovnictví: Zurich Insurance chce koupit RSA

Sídlo Zurich Insurance

Sídlo Zurich Insurance Zdroj: Zurich Insurance

Britskou pojišťovnu RSA chce převzít její konkurent Zurich Insurance za 5,6 miliardy liber. Je ochotný zaplatit 5,6 miliardy liber (207 miliard korun). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Šlo by o jednu z největších transakcí v evropském pojišťovacím sektoru.

Koupě by z Zurich Insurance učinila lídra na trhu komerčního pojištění v Británii a pomohla jí v expanzi do Kanady, Latinské Ameriky a na lukrativní skandinávský trh. Pokud se transakce uskuteční, bude to pro Zurich největší převzetí od roku 2000. Tržní hodnota švýcarské pojišťovny je šestkrát vyšší než tržní hodnota RSA.

Zurich nabídla za jednu akcii RSA 5,5 libry, což ve srovnání s pondělní závěrečnou cenou na burze představuje prémii 11 procent. Správní rada RSA naznačila, že je ochotna nabídku doporučit, v závislosti na dalších podmínkách, a v souladu s britskými zákony prodlouží termín pro předložení závazné nabídky do 22. září.

Silný hráč

Pokud bude navrhované sloučení dokončeno, vznikne nový silný hráč na evropském trhu. Dohoda přichází necelé dva roky poté, co se do čela britské RSA dostal Stephen Hester. Ten si dal cíl, že obnoví zisk a důvěru ve firmu zmítanou účetním skandálem v Irsku a sérií varování před výsledky hospodaření. Hester sice učinil pokrok při zlepšování hospodaření firmy, pojišťovnu však stále trápí slabé příjmy z investic a silná konkurence na trhu neživotního pojištění.

Zurich Insurance je čtvrtou největší pojišťovnou v Evropě podle tržní hodnoty. Společnost má již významné postavení v Británii, převzetí RSA si tam proto podle analytiků zřejmě vyžádá výrazné škrty a propouštění.

Jaroslav Daňhel: Regulace provizí je potřebná