Velké banky obnovují růst zisků, nejvíc vydělala UniCredit Bank

Unicredit Bank

Unicredit Bank

Pětici největších tuzemských bank se povedlo zvrátit trend klesajících zisků. Čistý kumulovaný zisk ČSOB, České spořitelny, Komerční banky, UniCreditu a Raiffeisenbank za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl 36,7 miliardy korun. To je o dvě procenta více než za stejné období loňského roku.

Zisk celého bankovního sektoru za první tři kvartály přitom meziročně klesl o 1,5 procenta na 49,58 miliardy korun. „Nízkoúrokové prostředí bude nadále trápit banky, nicméně tlak na pokles zisku bude částečně kompenzovat vyšší ekonomický růst a s ním spojená vyšší poptávka po úvěrech. Vyšší důvěra totiž umožní firmám a domácnostem více se soustředit na dlouhodobější investice,“ komentuje stav českého bankovnictví David Navrátil, analytik České spořitelny.

Za nárůstem profitu největší pětky stojí především UniCredit Bank, která vydělala meziročně o miliardu víc, tedy o 37 procent. Srovnání ale trochu vázne, protože loni ještě nebylo ve výsledcích zahrnuto hospodaření dceřiných leasingových společností UniCreditu v Česku a na Slovensku.

Nízký srovnávací základ

Jako poslední z velké pětky zveřejnila výsledky Raiffeisenbank, která za prvních devět měsíců roku vydělala 1,6 miliardy korun, tedy o 6,5 procenta více než před rokem. „V letošním roce se nám obchodně velmi daří,“ komentoval výsledky ředitel Raiffeisenbank Mario Drosc. Srovnání s loňskem ale pokulhává, protože tehdy Raiffeisenbank nevydělala ani polovinu toho, co předloni.

Všechny banky se chlubí nárůstem objemů úvěrů, jde ale především o hypotéky. Poptávka po spotřebitelských úvěrech nadále stagnuje. Konkurenční boj a levné peníze od centrálních bank ale srazil úroky dlouhodobých úvěrů na bydlení na historická minima, kde se společně ocitly také marže bank.