Visa v Maďarsku rozvířila karetní hladinu

Visa

Visa Zdroj: E15

Společnost Visa hrozí, že opustí Maďarsko. V dopise ministerstvu hospodářství už oznámila svoji „ústupovou“ strategii s tím, že ani ze strany vlády, ani z trhu nedostala příslib řešení vleklých problémů s mezibankovními poplatky. Mnohá média tak psala zprávy, že se v důsledku nepřátelské politiky kabinetu Viktora Orbána ze země stahuje další nadnárodní společnost.

Podle některých odborníků ale není třeba brát její prohlášení zcela vážně. Pravděpodobně jde o bluf a rozvíření stojatých vod, což se podařilo, napsal expert maďarského internetového portálu Bankkártya.hu Péter Homa.

Visu deprimuje fakt, že nedokáže obstát v soutěži s největším konkurentem. MasterCard totiž uplatňuje poplatky okolo 0,6 procenta, zatímco Visa jen 0,2 procenta. Skutečností zůstává, že se proto v poslední době snížil počet Visa karet v Maďarsku o třetinu, tedy téměř o milion kusů. „Karty Visa prakticky není vidět, od nedávného všeobecného vybavení karet čipy výrazně klesla nabídka maďarských bank na karty Visa, skončily i různé výhodné akce. Banky nejsou blázni, nabízejí to, z čeho mají větší zisk, a MasterCard platí víc,“ vysvětluje Homa.

Podstatu problému je třeba hledat v roce 2008, kdy úřad pro hospodářskou soutěž kartovým společnostem a bankám udělil pokutu 1,9 miliardy forintů (zhruba 164 milionů korun) kvůli sjednaným jednotným mezibankovním poplatkům. Tehdy se určovaly nové platby a Visa ve snaze neriskovat další vyšetřování a pokutu přijala závazek 0,2procetní sazby, zatímco její konkurent si dovolil sazbu vyšší.

Tato praxe je z hlediska čistoty hospodářské soutěže nejednoznačná, ministerstvo hospodářství už iniciovalo prošetření otázky kartových transakcí a o vypracování stanoviska požádalo Maďarskou národní banku. Ta už delší čas preferuje jednotné, ale nižší poplatky. Na poplach ale zase bijí menší banky, které se obávají, že by za těchto podmínek kartový sektor nezvládly.