Vítek: CPI loni téměř zdvojnásobila zisk

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Skupina Czech Property Investments (CPI) loni podle odhadu jejího šéfa Radovana Vítka hospodařila se ziskem kolem dvou miliard korun. Uvedl to dnes server Týden.cz. V roce 2010 činil čistý zisk společnosti 1,1 miliardy korun.

Loňské investice skupiny dosáhly 17 miliard korun. Skupina investovala například do obchodních center Olympia v Teplicích a v Mladé Boleslavi, obchodního centra City Park v Jihlavě, do výrobně-logistického areálu nedaleko slovenského Lozorna a desítek dalších menších projektů. „Naší největší akvizicí z poslední doby byl bezesporu nákup kancelářských portfolií od PPF v objemu zhruba 5,4 miliardy,“ uvedl Vítek.

CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Firma vlastní v Česku 12 600 nájemních bytů a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším vlastníkem bytů v zemi. Skupina vlastní a spravuje také 500 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch, kolem 200 tisíc čtverečních metrů kanceláří a 18 hotelů.

V závěru loňského roku CPI zvýšila základní kapitál o 1,3 miliardy korun na 4,4 miliardy. Podle dokumentů ve Sbírce listin se Vítek jako jediný akcionář vzdal přednostního práva na upisování akcií. Zvýšení kapitálu se tak uskutečnilo úpisem cenných papírů ve prospěch kyperské společnosti TP Development Trust Limited.

Po Vítkově loňském lednovém insolvenčním návrhu skončila v konkurzu loterijní společnost Sazka. Vítek byl v té době největším věřitelem Sazky, své pohledávky později prodal investiční skupině PPF. Loterijní byznys Sazky loni v listopadu odkoupily investiční skupiny PPF a KKCG a provozují jej pod značkou SAZKA sázková kancelář.