Vydělat lze, ale chce to odvahu, říkají finanční poradci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Centrální banky nyní drží úrokové sazby velmi nízko, aby pomohly ekonomikám zotavujícím se z krize. To je výhodné pro dlužníky, ale ne pro střadatele. Banky nabízejí vkladatelům jen velmi malé úroky, které většinou nepokryjí inflaci. Výjimkou jsou menší hráči, kteří shánějí nové klienty: úrok přes jedno procento na spořicím účtu má nyní Sberbank, Equa a Airbank.

Kdo chce více, musí riskovat. Vyvážené portfolio obsahuje podle finančních poradců oslovených deníkem E15 bankovní vklady a konzervativní i riskantnější investice – většinou do podílových fondů. V horizontu pěti let se dá tak podle poradců dosáhnout třeba zhodnocení šest procent.

Základní podmínkou cesty k slušným úsporám je však dlouhodobost a pravidelnost. „Spousta lidí spoří ve velmi krátkém horizontu. Odkládat stranou na stáří nebo na studia dětí včas znamená mít k dispozici delší než desetiletý horizont. Pak už se dá investovat odvážněji. A na finančních trzích hraje čas ve prospěch klientů. Tomu Češi ale moc nerozumějí,“ říká Jan Šimek z Broker Consulting.