Výměna vedení v Deutsche Bank prospěla jejím akciím, vyskočily až o osm procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Akcie německé Deutsche Bank po nečekaném nedělním oznámení o výměně v nejvyšším vedení vzrostly až o osm procent. Investoři považují nově jmenovaného generálního ředitele, Brita Johna Cryana, za způsobilejšího k uskutečnění revitalizace této největší německé finanční instituce než dosavadní dva šéfy Anshua Jaina a Jürgena Fitschena.

Bývalý finanční ředitel švýcarské UBS bude muset překonat řadu regulačních a právních problémů, které společnost podkopávaly za dosavadního vedení. Cryan přebírá otěže zhruba měsíc poté, co Jain a Fitschen oznámili plán restrukturalizace. V jeho rámci má banka v příštích letech zrušit více než čtvrtinu poboček, opustit zhruba desetinu zemí a omezit aktivity v investičním bankovnictví.

Investoři se ale dívali na plán oživení skepticky, protože banka zatím neposkytla dostatek podrobností a dosavadnímu vedení se často nedařilo plnit cíle v ziskovosti. To spolu s neklidem mezi zaměstnanci kvůli propouštění vytvořilo na oba nynější ředitele tlak a na valné hromadě Deutsche Bank před dvěma týdny hlasovali proti představenstvu držitelé 39 procent hlasovacích práv. Někteří investoři volali po Jainově a Fitschenově odchodu.

Investoři nyní doufají, že Cryan, který provedl UBS finanční krizí, bude schopen zásadnějších kroků než Jain. Jeho vizí bylo udělat z Deutsche Bank evropskou obdobu americké investiční banky Goldman Sachs, kvůli řadě problémů ale od tohoto plánu couvl. Akcie Deutsche Bank se v polovině obchodování na frankfurtské burze pohybovaly zhruba šest procent nad pátečním závěrem. Rostly zdaleka nejvíce ze všech 30 složek indexu DAX, který v té době ztrácel kolem 0,6 procenta.

Deutsche Bank se ještě dlouho po krizi držela nákladného modelu univerzálního bankovnictví a nyní dohání konkurenty, kteří mezitím výrazně zeštíhleli, zbavili se neziskových aktivit a posílili si ziskovost a bilanci. Jain a Fitschen ve své „Strategii 2020“ původně zamýšleli radikálnější kroky. Chtěli se zbavit všech retailových aktivit a udělat z firmy čistě investiční banku a správce majetku. Kvůli regulačním překážkám, odporu spolkové vlády a tlaku odborů ale od této představy upustili.

Dvaapadesátiletý Jain a šestašedesátiletý Fitschen stáli v čele banky od roku 2012 a mandát jim měl vypršet v březnu 2017. Jain odejde z funkce koncem června, ale byl požádán, aby působil v bance jako konzultant do ledna příštího roku. Fitschen si funkci ponechá do příští valné hromady, která se uskuteční příští rok v březnu. Čtyřiapadesátiletý Cryan od července nahradí Jaina a po odchodu Fitschena se stane jediným výkonným ředitelem banky.