Vypočítat důchod pomůže finanční kalkulačka

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Další porce kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Tentokrát si můžete přehledně a jednoduše vypočítat, jak vysoký budete letos pobírat starobní, invalidní, vdovský nebo sirotčí důchod.

Pokud vás v roce 2013 čeká nástup do penze, jistě vás zajímá, s jak vysokým důchodem od státu můžete počítat. Výše vaší penze se bude odvíjet od vašich výdělků v letech 1986 až 2012 a zároveň od doby sociálního pojištění. Zjednodušeně řečeno platí: čím víc jste vydělávali a čím déle jste platili sociálním pojištění, tím vyšší důchod budete pobírat. Žádné jednoduché počty to ovšem nejsou. Peníze.cz vám ale všechno ulehčí. Když svá data zadáte do naší důchodové kalkulačky, aktualizované pro rok 2013, všechno vypočte za vás.

Kalkulačka pro výpočet důchodu

Připomínáme, že starobní důchody v roce 2013 mírně vzrostly. Průměrně by si měl od ledna každý důchodce přilepšit o 137 korun. Průměrná penze by letos měla dosahovat 10 913 korun. Vzhledem k zvyšování daní a cen si však důchodci v reálu valorizací příliš nepomůžou. Proti inflaci takovéhle zvýšení sotva pomůže.

I v roce 2013 platí, že na invalidní důchod má nárok každý, kdo ještě nedosáhl věku 65 let, stal se invalidním a zároveň získal potřebnou dobu sociálního pojištění a nesplnil ke dni vzniku invalidity podmínky nároku na běžný starobní důchod – nebo se stal invalidním následkem pracovního úrazu. Stát vyplácí tři druhy (respektive výše) invalidních důchodů, závislé na tom, jaký stupeň invalidity stát člověku přizná.