Vytunelovaný holding Viktora Koženého čelí insolvenčnímu řízení

Vzkaz z bahamských ostrovů. Na svou práci je bývalý prezident harvardských fondů
Viktor Kožený podle svých slov hrdý

Vzkaz z bahamských ostrovů. Na svou práci je bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený podle svých slov hrdý Zdroj: ctk

V pátek třináctého se výrazně přiostřil boj o pozůstalost po Harvardských fondech Viktora Koženého a Borise Vostrého. Městský soud v Praze vyhlásil insolvenční řízení s likvidovaným Harvardským průmyslovým holdingem (HPH). Podnět dala firma Alkony-cz. Stejná společnost, jež předloni vydražila zkrachovalou farmu herce Bolka Polívky, pak však z její koupě vycouvala.

„Jde o účelový a šikanózní návrh,“ řekl likvidátor holdingu Zdeněk Častorál. Alkony-cz ale tvrdí opak. „Insolvenční návrh není účelovým prostředkem k obcházení zdlouhavého nalézacího a exekučního řízení, nýbrž poslední snahou o záchranu alespoň malé části majetkové podstaty dlužníka k uspokojení jeho věřitelů,“ napsala v dokumentu zaslaném soudu.

O hrozbě insolvence holdingu nedávno mluvil také šéf jeho představenstva Karel Staněk. Původní Častorálův spolupracovník si jde nyní s likvidátorem po krku. Vzájemně se obviňují z tajné spolupráce s Koženým a Vostrým. Častorál označil Staňkova slova o hrozící insolvenci za účelovou dezinformaci. Peníze holdingu prý jako likvidátor neprohospodařil, protože skupina byla bez majetku už při přechodu do likvidace.

Podle Častorála je to však jen pokus, jak dostat pod kontrolu účetnictví holdingu a zabránit mu v ovládnutí kyperských trustů. Přes ně zmizely miliardy z fondů a ukrývají další důkazy o činnosti zakladatelů. „Návrh poškozuje HPH, zejména při vymáhání majetku v zahraničí a může způsobovat HPH stamilionové až miliardové škody. Tyto škody budou na navrhovateli insolvenčního návrhu vymáhány,“ dodal Častorál.

Čerstvá pohledávka

Likvidátor rovněž upozornil na zvláštní nakládání s údajnou pohledávkou, kterou Alkony-cz přihlásila. Firma ji totiž podle insolvenčního návrhu získala teprve minulý čtvrtek a hned následující den s ní pospíchala k insolvenčnímu soudu. Pohledávku převzala od společnosti First American, kterou v roce 1993 založil Viktor Kožený.

V současnosti je jediným členem představenstva této firmy Pavel Matějka, někdejší pravá ruka Koženého. Vlastníkem je firma Kalatec Holdings registrovaná na Kypru. Navrhovatel na druhé straně hraje na insolvenční pravidla. „Dlužník je povinen podat insolvenční návrh bez zbytečného odkladu poté, co se dozvěděl o svém úpadku. Tuto povinnost má podle insolvenčního zákona i likvidátor dlužníka,“ vysvětlil advokát Bystrík Bugan.

Za další věřitele označuje návrh mimo jiné společnost Victoria Security Printing, další společnost založenou Koženým, kterou v současnosti rovněž řídí Matějka. Peníze prý holding dluží i Staňkovi za pořádání valných hromad.

Likvidátor Zdeněk Častorál: Na Koženého s Vostrým ještě dojde