Yellenová oživila bankovní akcie, analytici varují před splasknutím bubliny

Šéfka FED Janet Yellenová

Šéfka FED Janet Yellenová Zdroj: CTK

Šéfka FEDu Janet Yellenová
Janet Yellenova FED
Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy
4
Fotogalerie

Tituly bankovních domů jsou díky vývoji v posledních měsících nebývale silné, někteří dokonce začínají varovat před bublinou. US Banks Index zahrnující JP Morgan Chase, Bank of America nebo Wells Fargo, přidal v úterý a středu více než dvě procenta své hodnoty. Reagoval na prohlášení guvernérky centrální banky Fed Janet Yellenové, která uvedla, že americká ekonomika je v dobré kondici, což by mohlo vést k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.

„Zároveň klesl index volatility díky tomu, že událost, na kterou trhy čekaly, tedy projev Yellenové, byla za námi,“ uvedl Martin Vlček, analytik BH Securities. Jako příklad úspěšného bankovního sektoru Spojených států může sloužit Goldman Sachs, který na hodnotě přidává už osmý měsíc v řadě. Zatímco v polovině minulého roku se akcie Goldman Sachs prodávaly za méně než 150 dolarů, nyní se jejich cena pohybuje kolem hranice 250 dolarů a překonaly tak svůj rekord, z doby před 10 lety, než propukla finanční krize.

Analytici ale varují před splasknutím akciové bubliny: „Pokud se bude ekonomice dál dařit navzdory normalizaci úrokových sazeb, akciové trhy by ještě nějakou dobu mohly růst. Ale cyklus je neúprosný. Pokud se výsledky firem a výhled na ně začnou zhoršovat, akciové indexy opustí svá maxima,“ uvádí analytička Raiffaisenbank Helena Horská. Sekunduje jí i Lukáš Kovanda z Cyrrusu: „Růst úroků se může přeměnit v celosvětový problém. V rozvinutých ekonomikách je silně zadlužen nemovitostní sektor a při růstu sazeb může dojít ke splasknutí realitní bubliny.“ S tím, že v Číně hrozí problémy předlužených podniků.