Zadlužení domácností i firem roste, banky bojují o zdravé dlužníky

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Dluhy českých domácností stále rostou. Konkrétně u bank se v květnu podle České národní banky zvýšily o 4,65 miliardy korun na zhruba 1,218 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 43 miliard korun. Analytici tvrdí, že domácnosti k zadlužování lákají rekordně nízké úrokové sazby hypoték.

„Díky tomu, že za růstem největší části dluhu českých domácností stojí právě hypotéky, lze hovořit o relativně bezpečném zadlužení. Věřím, že s rostoucí finanční gramotností Čechů ubývá těch, kteří se do dluhových problémů dostanou poté, co si půjčili na dovolenou,“ uvedl vedoucí partner sektoru finančních služeb PwC Česká republika Petr Kříž.

Zadluženost podniků meziměsíčně stoupla o 2,7 miliardy korun. Podniky tak dluží bankám celkem 996,8 miliardy korun, meziročně o 38 miliard korun více. Podle Kříže tak po letech útlumu roste ochota bank půjčovat firmám.

„České podniky v uplynulých letech hodně šetřily, a tak mají relativně dost hotovosti a mnohé z nich ani o úvěr nestojí. Proto můžeme nyní pozorovat mezi bankami boj o zdravé spolehlivé dlužníky,“ dodal.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u bank uloženo 1,286 bilionu korun. Proti dubnu vklady vzrostly o 9,42 miliardy korun a meziročně o 102 miliard korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti uloženo zhruba 324,4 miliardy korun. Proti dubnu úspory domácností klesly o zhruba 3,7 miliardy korun a proti loňskému květnu o 16,88 miliardy korun.

Český dlužník pohledem společnosti KRUK