Zahraniční matky vytáhly z českých bank 41 miliard, přestože byznys stagnuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zahraniční matky tuzemských bank zažily v Česku další tučný rok. Šestice největších domácích finančních domů poslala svým vlastníkům na dividendách bezmála 41 miliard korun, tedy 75 haléřů z každé koruny vydělané v loňském roce. České dcery tak podle výročních zpráv a sdělení bank vyplatily do zahraničí druhou největší sumu peněz ve finanční historii země. Jejich byznys přitom stagnuje, zahraniční matky si tak ze zisků českých filiálek ukrajují stále větší porci.

Zlatým vejcem českého bankovnictví zůstává ČSOB. Belgickému vlastníkovi KBC poslala v dividendě 14,78 miliardy korun, tedy celý svůj loňský zisk. Ještě loni přitom nechali Belgičané v české kase alespoň symbolickou půlmiliardu. Obdobná je situace i v ostatních bankách. Zatímco loni vytáhla rakouská Erste z České spořitelny kolem tří čtvrtin loňského zisku, letos už je to 88 procent. Ačkoli zisky domácí retailové jedničky bezmála o miliardu klesly, rakouská matka žádá na dividendě oproti loňsku o půldruhé miliardy více.

Větší podíl ze zisku chce i francouzská Société Générale po Komerční bance, více své rakouské matce zaplatí i tuzemská Raiffeisenbank. Výjimku představuje UniCredit, která do Itálie nepošle na rozdíl od loňských dvou miliard ani korunu.

„Minimální prostor pro růst velkých bank a spíše jen udržování stávajících klientů vedlo v minulých letech ke snižování nákladů a zvyšování provozní efektivnosti, což umožnilo vyplácet vysoký podíl zisku v dividendách,“ uvádí analytik Consequ Martin Pavlík.

Zisky českých bank a dividendy vyplacené zahraničním matkámZisky českých bank a dividendy vyplacené zahraničním matkám|Repro E15

Loni o 14 miliard více

Loni odvedly domácí ústavy do mateřských rozpočtů ještě o 14 miliard korun více než letos. Důvodem ale byla mimořádná dividenda GE Money. Tu si americký vlastník General Electric v rámci přípravy banky pro prodej vyplatil z nahromaděného zisku minulých let. Bez započtení této transakce by byl letošní rok pro zahraniční dividendové inkaso rekordní.

Přestože nároky matek rostou, byznys českých velkobank je zhruba na loňské úrovni. Šestice největších jmen tuzemského bankovnictví loni vydělala 54 miliard, tedy jen o procento více než v roce 2014.