Zájem o penzijní připojištění před změnami vrcholí

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Změny v penzijním připojištění, které nastanou od příštího roku, zvýšily několikanásobně zájem o tento produkt. V porovnání s loňským rokem je v posledních dvou měsících zájem lidí až čtyřikrát vyšší. Jde jak o nové smlouvy, tak o přechody mezi jednotlivými penzijními fondy. Uvedla to poradenská společnost Broker Consulting. Ta také podotkla, že mnoho lidí plánované změny přesně nechápe.

„Vyšší poptávka klientů je způsobena omezenou dobou k rozhodnutí přejít do jiného fondu nebo uzavřít nové penzijní připojištění,“ uvedl ředitel komunikace Broker Consulting Jan Lener. Přejít jinému fondu mohou lidé podle informací na webu ministerstva financí termín do 28. února, uzařít novou smlouvu potom nejpozději do 30. listopadu letošního roku.

Podle penzijní reformy navržené vládou si lidé budou moci od roku 2013 převádět část sociálního pojištění na individuální účty u soukromých penzijních společností, tedy do takzvaného druhého pilíře. Ty mají vzniknout transformací současných penzijních fondů.

Současní účastníci penzijních fondů se tak převedou do transformovaných fondů, které však poté už budou novým zájemcům uzavřené. Ti budou moci vstoupit do účastnických fondů, které budou mít na rozdíl od současnosti větší možnosti investování. Mohou tak v nich být vyšší výnosy, ale zároveň i vyšší riziko. Změní se i podmínky pro poskytování státního příspěvku.

Lener: Současné penzijní připojištění má některé výhody

Podle Lenera lidé upřednostňují současné penzijní připojištění před připravovanými novými účastnickými fondy ze tří důvodů. „Nejdůležitějším je garantované kladné zhodnocení, ale rozhoduje i zachování invalidní a zejména výsluhové penze,“ řekl. Tyto podmínky už v novém produktu nebudou.

Tuzemským penzijním fondům loni mírně klesl zisk na 4,55 miliardy korun z předloňských 4,57 miliardy korun. Na penzi si spořilo necelých 4,6 milionu Čechů, na konci předloňského roku jich bylo o 3900 méně. Podle informací Asociace penzijních fondů míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel v Česku.

Ke konci loňského roku bylo na účtech účastníků penzijního připojištění přes 232 miliard korun. Nejvíce prostředků bylo umístěno v dluhopisech, a to 86,7 procenta proti 84 procentům o rok dřív. Na termínovaných vkladech a účtech bylo 7,8 procenta spravovaných prostředků proti 7,6 procenta v roce 2010. Do akcií směřovalo 0,4 procenta, o rok dřív to bylo 0,8 procenta.