Zájem o úvěry ECB zůstal za očekáváním

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka (ECB) poskytla bankám v zemích eurozóny v rámci druhého kola aukcí levných čtyřletých úvěrů necelých 130 miliard. To bylo méně, než centrální banka doufala. ECB je tak zase o krok blíže rozsáhlému kvantitativnímu uvolňování ve stylu americké centrální banky.

„Sto třicet miliard eur bylo spíše ve spodní polovině odhadů analytiků. Medián Bloombergu činil 148 miliard eur. Oproti poptávce v první aukci necelých 90 miliard eur jde o nárůst, ale i tak to bude pro ECB pravděpodobně zklamání,“ říká Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

Člen rady guvernérů Benoît Coeuré prohlásil, že výsledek aukce je v souladu s očekáváním ECB a trhů. Do toho se ale bylo těžké netrefit, analytici očekávali cokoli mezi 90 a 250 miliardami eur.

Výsledek včerejší aukce takzvaných TLTRO úvěrů nejspíš ovlivní rozhodování rady guvernérů na další měsíce dopředu. „Přes lepší včerejší výsledek se ekonomové ING domnívají, že celkový výsledek obou kol je zklamáním,“ konstatuje Jakub Seidler, hlavní analytik ING pro ČR. Půjčeno bylo něco málo přes 50 procent z původně nabízených 400 miliard eur. „To přináší určité pochybnosti, zda je snaha ECB o navýšení bilance o jeden bilion eur uskutečnitelná. Na druhou stranu méně uspokojivý výsledek programu TLTRO zvyšuje šance, že ECB na začátku příštího roku zahájí dlouho diskutované kvantitativní uvolňování, myslí si Seidler.

Pozitivní zprávou pro ECB je skutečnost, že se včerejší aukce zúčastnilo více bank než té zářijové. Počet zájemců o levné peníze od ECB vzrostl z 255 na 306. Včerejšek byl součástí osmi naplánovaných aukcí velmi levných čtyřletých úvěrů s pevným úrokem za podmínek, že banky budou souhlasit s tím, že tyto peníze nadále rozpůjčují domácnostem a podnikům, což se u předchozích programů nedělo. Nyní Frankfurt odrazuje banky od ukládání peněz na jeho účtech negativní sazbou 0,20 procenta. Komerční banky tak ECB musejí platit za to, že si u ní uloží hotovost.