Západ už zase slyší na investice v Rusku

Moskva, Rusko,

Moskva, Rusko, Zdroj: Josef Stuefer, Flickr, CC BY 2.0

Západní kapitál Rusku odpustil krymskou krizi. Poprvé od anexe černomořského poloostrova se investoři odhodlali k nákupu eurobondů vydaných ruskou firmou s vazbou na Moskvu. Státem vlastněná banka Sberbank otestovala zájem zahraničního kapitálu vydáním dluhopisů za miliardu eur. Po papírech se jen zaprášilo, investoři byli připraveni utratit dvakrát tolik a bance na pět let půjčili za roční úrok 3,4 procenta. Tedy téměř o pětinu levněji než počátkem března, kdy Krym ještě patřil Ukrajině.

„Jde o klíčový krok, který spustí sérii emisí dalších ruských firem. Ty byly měsíce odříznuté od mezinárodních finančních trhů a jsou hladové po úvěru,“ uvádí analytička VTB Bank Anastasia Obuková. Největší ruská banka Sberbank bojuje s nesplácenými úvěry a její zisky se během prvního čtvrtletí oproti loňskému roku propadly o dvacet procent, nové zdroje za solidní úrok tak přicházejí jako na zavolanou.

„Bondy nakupovali investoři z celého světa, nechyběli ani hráči z Ameriky,“ zmínil pro agenturu RIA Novosti Alexandr Morozov z vedení Sberbank. Prodej papírů zprostředkovalo konsorcium zahraničních bank zahrnující britskou Barclays, francouzskou BNP Paribas a německou Deutsche Bank.

Alfa bank první vlaštovkou

Ledy dluhopisových trhů nalomila už emise privátní ruské banky Alfa z počátku června. Sedmý největší ruský peněžní ústav však vydal bondy jen za 350 milionů eur. Na emisi se připravují i jiné velké banky, další v řadě může být ruská finanční trojka Gazprombank. Její zástupci se s investory sešli v tomto týdnu.

Ruské finančnictví zůstalo po odříznutí od zahraničních trhů závislé na centrální bance. Ta finančním institucím nabídla úvěrové linky v celkovém objemu dvou bilionů rublů, aby předešla nedostatku peněz v systému. Úspěšná dluhopisová emise Sberbank je dalším signálem opadající krize na regionálních finančních trzích.

Ceny ruských akcií se po dvacetiprocentní rally od počátku března vrátily na úrovně z počátku letošního roku, obdobně i rubl je vůči dolaru nejsilnější od ledna.

Aleš Tůma: Investice v Rusku není pro každého

Moskva láká další členy do euuroasijské unie. Její cíle ale zůstávají daleko