Zisk Credit Suisse poklesl o třetinu. Nedařilo se investičnímu bankovnictví

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: Rasch Jan/Euro

Druhé největší švýcarské bance Credit Suisse se v prvním čtvrtletí smrskl zisk o 34 procent na 859 milionů franků před zdaněním. Kvůli propadu příjmů z investičního bankovnictví tak výsledek finančního domu zaostal za očekáváními analytiků. Ti očekávaly zisk téměř 1,1 miliardy franků.

Šéf banky Brady Dougan v minulém roce rozdělil bankovní divize na ty, které si chci ponechat a na ty, které chce prodat anebo uzavřít. Nejhůře si vedlo oddělení, které obchoduje s dluhopisy. Jeho tržby klesly o 25 procent na 1,49 miliardy franků, příjmy z obchodování s akciemi klesly „jen“ o 7,2 procenta na 1,2 miliardy franků.

„Dnešní výsledky jsou zklamáním. Více se ale bojíme o dlouhodobou strategie investičního bankovnictví,“ uvedli analytici Kian Abouhossein and Amit Ranjan z JPMorgan. Banka by podle nich měla ještě více omezit obchodování s cennými papíry.

Credit Suisse je nyní navíc středem pozornosti amerických úřadů, podle kterých pomáhala klientům ze Spojených států při daňových únicích. Banka proto byla v prvním čtvrtletí nucena zvýšit své rezervy na náklady spojené s právními spory. Stálá vyšetřovací komise amerického Senátu v únoru vyzvala ministerstvo spravedlnosti USA k agresivnějšímu postupu proti Credit Suisse, která podle ní pomáhala americkým klientům tajit jejich švýcarská konta.

„Minimálně od roku 2001 do roku 2008 používala Credit Suisse bankovní praktiky, které americkým klientům usnadňovaly daňové úniky,“ uvedla před dvěma měsíci komise ve své zprávě.