Zisk Deutsche Bank prudce klesl, dala si stranou miliardy eur na pokuty

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Zisk největší německé banky Deutsche Bank se ve třetím čtvrtletí kvůli rezervám na krytí nákladů právních sporů propadl na minimum. Bance také výrazně klesly příjmy z obchodování. Banka dnes sdělila, že čistý zisk jí klesl na 51 milionů eur (1,3 miliardy korun) ze 754 milionů eur o rok dříve.

Hlavní příčinou poklesu zisku byl odvod 1,2 miliardy eur do rezerv proti nákladům na žaloby v souvislosti s manipulací s mezibankovní sazbou LIBOR a s investicemi do hypotečních cenných papírů.

Hrubý zisk před zdaněním klesl meziročně o 98 procent na 18 milionů eur a skončil hluboko pod očekáváním. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali pokles hrubého zisku v průměru pouze na 642 milionů eur.

Výnosy klesly o deset procent na 7,7 miliardy eur. Příjmy divize prodeje a obchodování s dluhopisy, která je hlavním ziskovým motorem Deutsche Bank, se propadl o 48 procent na 1,2 miliardy eur.

Rezervy, které si Deutsche Bank shromáždila k pokrytí nákladů žalob, se dostaly na konci třetího čtvrtletí na 4,1 miliardy eur. Banka na rozdíl od konkurentů jako je britská Barclays nebo švýcarská UBS ještě s úřady nedosáhla urovnání žalob na manipulace se sazbou LIBOR. Banka dnes uvedla, že tyto žaloby pro ni mohou vést ke značným finančním sankcím.

Britské Barclays a Royal Bank of Scotland, UBS a makléřská společnost ICAP již kvůli manipulaci s klíčovými úrokovými sazbami dostaly dohromady pokutu 2,7 miliardy dolarů (zhruba 50 miliard korun). Další na řadě je nizozemská finanční skupina Rabobank, která by podle zdrojů Reuters mohla za svou roli v manipulaci se sazbou LIBOR dostat pokutu kolem miliardy dolarů.

Akcie Deutsche Bank v posledních pěti letechAkcie Deutsche Bank v posledních pěti letechAkcie Deutsche Bank v posledních pěti letech | bruner@mf.cz