Zisk Penty překročil tři miliardy

Marek Dospiva

Marek Dospiva Zdroj: E15

Skupině Penta Investments loni stoupl čistý zisk na 126,7 milionu eur (skoro 3,3 miliardy korun) z předloňských 49,7 milionu eur. Aktiva skupiny vzrostla na 4,7 miliardy eur (122 miliard korun) ze 3,4 miliardy v roce 2010.

Loňské výsledky podpořily zejména prodeje, Žabky v Polsku a společnosti TES Vsetín. „Zisk je pro investiční skupinu našeho typu kolísavý ukazatel, který ovlivňuje především to, zda víc kupujeme, nebo prodáváme. Nejvíce mě proto těší trvalý nárůst vlastního jmění, které překročilo miliardu eur,“ uvedl partner Penty Marek Dospiva. „V roce 2012 očekáváme ještě lepší výsledky, první pololetí tomu nasvědčuje,“ dodal partner Penty Jaroslav Haščák.

Penta je nejvýznamněji zastoupená na Slovensku (51 procent), v Česku (35 procent) a v Polsku (12 procent). Firma očekává, že do konce roku uzavře nejméně jednu novou akvizici. „Naším klíčovým strategickým cílem však je prosadit se na německém trhu,“ dodal Haščák.

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě, Limassolu, Amsterdamu a na Jersey.