Zisky bank začaly klesat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Potvrzeno, banky letos nebudou přepočítávat rekordní výdělky jako loni. Zisk za letošní první tři měsíce v sektoru meziročně klesl zhruba o deset procent na 14,3 miliardy korun. Ve stejném období loni byl 15,8 miliardy, jak vyplývá z bankovní statistiky zveřejňované ČNB.

Za celý loňský rok banky vydělaly 63,9 miliardy korun, což bylo nejvíce v historii. Pomohlo jim k tomu rozpouštění opravných položek a také vývoj na trhu, který přál jejich investicím do dluhopisů – to zakrylo relativně slabou obchodní výkonnost bank. Ta se už nyní projevila.

„Loňský rok byl v mnohém rekordní a není s podivem, že se bankovnímu sektoru letos nedaří udržet stejnou výkonnost. Ekonomika dlouhodobě neroste, takže je obtížné výrazněji zvyšovat objem aktiv při udržení přijatelné míry rizika,“ řekl deníku E15 poradce pro bankovnictví KPMG a exguvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Výsledky, které zatím zveřejnily některé banky, jsou zcela v duchu tohoto trendu. Kvartální čistý zisk Komerční banky klesl o devět procent na 3,15 miliardy korun a zisk České spořitelny spadl o šest procent na 4,2 miliardy korun.

Tůma říká, že pokračuje tlak na snižování nákladů v bankách. „I zde je prostor již omezený; v mezinárodním srovnání mají české banky poměr nákladů a výnosů na velice příznivých úrovních. Ve zbývající části roku nebude tlak na ziskovost bank o nic menší než v prvním čtvrtletí, takže neočekávám, že by se podařilo zopakovat úspěch z loňského roku,“ uzavírá Tůma. České banky ke konci kvartálu spravovaly 3,7 bilionu korun.

Komerční banka a Česká spořitelna vyplatí vyšší dividendu