Zkrachovalá banka Lehman Brothers stále investuje miliardy

Lehman Brothers

Lehman Brothers Zdroj: ctk

Ačkoli od pádu Lehman Brothers uplyne v září už šest let, banka je na finančních trzích stále aktivní. Svědčí o tom dubnový report likvidovaného peněžního ústavu konkurznímu soudu na Manhattanu. Podle něho banka ke konci loňského roku disponovala portfoliem čítajícím miliardy dolarů investic, realitami počínaje a vysokorizikovými deriváty konče.

Banka přiznala soudu investice v objemu 2,2 miliardy dolarů ve fondech soukromého kapitálu, tři miliardy v komerčních nemovitostech a miliardu v podobě derivátových aktiv.

Největší příběh v moderních dějinách finančnictví se stále neuzavřel kvůli tomu, že bankéři Lehman Brothers léta odkládali prodej svého majetku na lepší časy. Nyní z této politiky budou těžit i věřitelé, ztratí totiž méně peněz, než předpokládali. Držitelé dluhopisů zkrachovalé banky dostanou ze své někdejší investice až o čtvrtinu více, než bylo stanoveno k okamžiku vstupu Lehman Brothers do likvidace v prosinci roku 2011.

Zatímco tehdy věřitelé počítali s tím, že z každého dolaru bondů předlužené banky dostanou zpět 21 centů, nyní by měli díky dodatečným investicím banky dostat o šest centů více. Nejlépe ve svém „posmrtném životě“ hospodařila derivátová divize Lehman Brothers. Věřitelům proplatí téměř třetinu jejich pohledávky.

Po ohlášení úpadku banky v září 2008 se napříč finančními trhy strhla prodejní smršť, která do března roku 2009 srazila hodnotu amerického akciového trhu o více než polovinu. Avšak banka Lehman Brothers, chráněná před požadavky věřitelů podle Kapitoly 11 bankrotového zákona, si část investic mohla ponechat, a vyhnout se tak nuceným prodejům majetku za ceny odpovídající kulminující tržní panice.

Celkově banka Lehman Brothers vyplatila držitelům dluhopisů v pěti splátkách již více než osmdesát miliard dolarů. Předpokládá se, že likvidace a vypořádání soudních sporů z období před bankrotem bankovního domu potrvá ještě dalších několik let. Naposledy likvidátoři v únoru prodali ze zbývajícího majetku banky miliardový podíl v projektu bytového komplexu Archstone.