Zlato brzy pokoří cenu 1700 dolarů, tvrdí prognózy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zlato se brzy vymaní z úzkého obchodního pásma, kde strávilo posledních dvanáct měsíců, a vydá se přes metu 1700 dolarů za troyskou unci, předpovídají analytici. Kroky centrálních bank a produkční problémy podle nich způsobí zvýšení poptávky po drahém kovu.

Cena zlata v eurech se vyšplhala na letošní rekord poté, co si šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke nechal minulý pátek otevřené dveře pro další kolo takzvaného kvantitativního uvolňování. Během včerejšího obchodování se zlato dostalo až na 1694 dolarů. Za poslední dva týdny se zhodnotilo o šest procent na půlroční maximum.

Cena zlata je na novém rekordu, nad hranicí 1700 dolarů za unci

Během prosince 2008 a června 2011, po dvou kolech kvantitativního uvolňování Fedu v hodnotě 2,3 bilionu dolarů, posílilo zlato o 70 procent. „Ačkoli centrální banky v Evropě a Spojených státech aktuálně neprovádějí další rozvolňování měnové politiky, zlato zůstává pro investory atraktivním bezpečným přístavem,“ uvedl analytik Barclays Capital Phil Roberts. „Překonání hranice 1700 dolarů je jen otázkou času,“ dodal.

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata | jandaj@mf.cz