Značka Meinl se vrací do Čech. Teď jako banka

Meinl

Meinl Zdroj: E15

Osm let poté, co z České republiky odešel maloobchodní řetězec Julius Meinl, chystá tato původem rakouská podnikatelská rodina návrat na tuzemský trh. A to s privátní bankou Meinl Bank. Mluvčí banky Thomas Hümer deníku E15 potvrdil, že Meinl Bank plánuje v Česku otevřít pobočku. „Je to důsledek dlouhé tradice našeho podnikání ve střední a východní Evropě,“ dodal Hümer s tím, že podrobnosti banka zatím nemůže sdělit.

Česká národní banka (ČNB) jí už povolila investiční a bankovní činnost.

Meinl Bank, kterou řídí jeden z dědiců slavného impéria Julius Meinl V., se specializuje na investiční bankovnictví a služby a správu majetku pro bohaté.

Zde se nyní – po pár letech útlumu během krize – opět zostřuje konkurence. Z podobně profilovaných bank působí v Česku rakouská privátní banka Gutmann, lákat movité klienty se nyní více pokoušejí i velké bankovní domy jako Česká spořitelna či Raiffeisenbank. Naopak český trh během krize v zásadě opustily švýcarské privátní banky.

Meinl Bank a její lidé byli během krize terčem pořádného skandálu, který v roce 2009 vedl dokonce k zatčení Julia Meinla V. Policie jej obvinila za neprůhledné obchody banky s cennými papíry dceřiné realitní společnosti Meinl Land. Transakce prý vedly k dezinformaci investorů a zpronevěře. Meinl Land investovala ve střední a východní Evropě, v minulosti měla i řadu realit v Česku včetně brněnského OC Futurum.

Julius Meinl V. během vyšetřování musel zaplatit rekordní kauci 100 milionů eur, aby neutekl, protože má britský pas. Nicméně úřady mu zatím žádné pochybení neprokázaly. Banka přede dvěma lety přistoupila na náhradu škody drobným akcionářům, kteří ztratili na certifikátech Meinl Land.

Meinl Bank je součástí mnohogeneračního podnikatelského impéria Meinlů, jež v devatenáctém století zbohatlo na obchodech s kávou a posléze rozšířilo činnost do potravin a ostatního retailového sortimentu. V Česku kromě porevoluční éry Meinlové dlouho působili i před nástupem komunismu, v Rakousku-Uhersku byl Julius Meinl největším potravinářským řetězcem.

Rodina založila Meinl Bank v roce 1923 jako Spar und Kreditverien der Freunde & Angestellten der Julius Meinl AG. Julius Meinl V. do ní nastoupil jako 24letý v roce 1983, pod jeho vedením banka silně expandovala. V roce 2011 měla Meinl Bank bilanční sumu 430 milionů eur, po skandálu s MEL se hospodaření výrazně zhoršilo.

Belgičané opustí Česko