Zpomalení Číny dostihlo i banky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: phaser4 - sxc.hu

Čínské hospodářství ztrácí dech a bankám v zemi Draka připravuje krušné chvíle. Pět největších finančních ústavů v zemi muselo v loňském roce odepsat ze svého majetku přes deset miliard dolarů, tedy dvaapůlkrát tolik co v roce 2012 a nejvíce za uplynulou dekádu.

Firmám totiž v prostředí zpomalující ekonomiky vysychají zdroje na splácení jejich ambiciózních půjček z dob hojnosti. Podle expertů tvoří zmíněná částka jen vrchol ledovce, v účetnictví bank prý leží nesplácené půjčky v řádech stamiliard dolarů.

„Některé banky se obávají negativní publicity, pokud by zveřejnily vysoký podíl špatných úvěrů. Jejich výši tak drží uměle nízko,“ uvádí bankovní analytik Liao Čchiang ze Standard & Poor’s. Zatímco pět čínských bankovních gigantů v čele s ICBC hlásilo ke konci loňského roku 60 miliard dolarů nesplácených půjček, podle Čchianga to může být ve skutečnosti až pětinásobek.

Pochybnosti o kvalitě aktiv čínských bank jsou zároveň příčinou nepříznivého vývoje jejich akcií na burze. Jen během uplynulého roku klesla hodnota největších čínských bank na burze až o čtvrtinu. „Ocenění akcií čínských bank ukazuje na to, že investoři předpokládají mnohem vyšší podíl ztrátových úvěrů, než je oficiálně udáván,“ doplňuje Čchiang.

Zisky čínských bank rostly, ale lepší časy už byly

Zisky velkých čínských bank loni přesto vzrostly, byť pomalejším tempem. Pět největších peněžních ústavů v zemi vydělalo kolem 140 miliard dolarů. Na lepší časy se však v čínském bankovnictví neblýská. Letošní první kvartál má být pro Čínu růstově nejhorší od roku 1990, peněz na splácení půjček bude tak mezi firmami opět méně.

„Banky jsou pod obrovským tlakem zpomalující čínské ekonomiky. Očekáváme, že se trend odpisů majetku letos dále prohloubí,“ uvádí Christine Kchuo z agentury Moody’s pro list The Wall Street Journal. O napjaté finanční situaci v čínských podnicích svědčí březnové historicky první oznámení energetické společnosti Chaori Solar Energy o neschopnosti vyplatit držitele svých dluhopisů nebo zpráva developera Zhejiang Xingrun Real Estate, který ohlásil problémy se splacením úvěru za 600 milionů dolarů.