Zprostředkovatelé penzijního připojištění mizí z trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Za poslední rok klesl počet prodejců penzijního připojištění v Česku takřka o pětinu, produkt distributory nezajímá. Jen od loňska prořídly jejich řady takřka o pětinu. Dříve populární penzijko nabízelo v zemi koncem září jen něco přes osm a půl tisíce prodejců, na vrcholu zájmu o byznys s důchodovým spořením působilo v Česku distributorů takřka o tři tisícovky více.

„Setrvalý pokles zájmu prodávat doplňkové penzijní spoření pozorujeme mezi externími prodejci už od roku 2013, kdy došlo ke zpřísnění podmínek pro prodejce,“ říká mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček. Většímu zájmu prodejců podle něho brání nejen zákonem stanovený strop pro výši provizí, ale i náročné licencování obchodníků spojené s pravidelnou platbou poplatků.

Zprostředkovatel si v současnosti z jedné uzavřené smlouvy o penzijním připojištění vydělá 3,5 procenta z průměrné mzdy, tedy zhruba 880 korun, každý rok navíc platí tisícikorunový poplatek za obnovení distributorské licence, obě pravidla začala platit spolu s důchodovou reformou v roce 2013.

Většímu zájmu prodejců brání strop pro výši provizí, stejně jako náročné licencování spojené s pravidelnými poplatky

Ruku v ruce s poklesem aktivity prodejců jde i počet lidí, kteří v Česku do penzijka spoří. Jen během prvního pololetí klesl jejich počet oproti Novému roku o 82 tisíc, tedy o takřka dvě procenta. Zvýšit zájem prodejců má novela zákona, která je momentálně v Poslanecké sněmovně. Její součástí je zdvojnásobení odměn pro prodejce, stejně jako prodloužení periodicity registrací obchodníků z jednoho na dva roky.

Před rokem 2013 se podle Asociace penzijních společností pohybovaly provize prodejců až do výše 500 procent měsíční úložky klientů a byly částečně rozloženy v čase.