Turkmenský diktátor vytlačuje z ulic tmavá auta

Auta v Turkmenistánu, ilustrační foto

Auta v Turkmenistánu, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Dan Lundberg via Flickr

Turkmenistán, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Turkmenistán je jedním z nejizolovanějších států s diktaturou, výrazným kultem osobnosti a prakticky bez výraznější možnosti soukromého podnikání. Veškerá půda a nerostné bohatství patří státu. Dřívější zubař a současný prezident Gurbanguli Berdymuhamedov po předloňském totálním zákazu prodeje cigaret nyní z ulic hlavního města Ašchabád vyhání auta tmavých barev.

Prezident a diktátor Berdymuhamedov je v Turkmenistánu známý jako nepřítel kouření a tmavých barev. Svou vášeň pro bílou nyní rozšiřuje i mezi místní motoristy. Dopravní policisté již od konce loňského roku bez upozornění v hlavním městě Ašchabádu odvážejí tmavé vozy na svá odtahová parkoviště.

O důvodu odtažení se majitelé dozvědí od strážných na parkovišti. Kteří posílají řidiče do autoservisů a lakovan. Informoval o tom server Radio Azaltyk, spadající do sítě Rádia Svobodná Evropa. „Když jsem přišla do autoservisu, řekli mi, že nové bílé nátěry by stály sed manatů a ať to zaplatím okamžitě, protože za týden cena vzroste na 11 000 manatů (zhruba 66 tisíc korun). To je můj roční plat,“ řekla pro server Radio Azatlyk jedna z poškozených.

Zástupci úřadů, stejně jako místní média, o situaci neinformují. Server Radia Azatlyk od úřadů Turkmenistánu nedostal k informacím žádné oficiální vyjádření. Podle jeho vládních zdrojů ale požadavek ašchabádské policie na barvy osobních vozidel obyvatel města souvisí s osobním vkusem absolutistické hlavy státu.

Prezident Turkmenistánu již mnoho let preferuje bílou, což je například vidět i na impozantní stavbě letištního terminálu. Barevná autorestrikce je další v řadě zákazů.

Od roku 2015 se do Turkmenistánu nesmějí dovážet žádné vozy černé barvy. O rok déle platí zákaz tónovaných autoskel. Vlastníci si je museli nechat vyměnit i když se jednalo o originální výbavu. Na vozidlech nesmějí být ani černé disky a spojlery. Navíc do Turkmenistánu smějí být dováženy jen ojeté vozy mladší pěti let.