Turkmenistán otevřel letiště ve tvaru sokola

Turkmenistán otevřel nové letiště ve tvaru sokola

Turkmenistán otevřel nové letiště ve tvaru sokola Zdroj: ctk/ap

Turkmenistán otevřel nové letiště ve tvaru sokola
Turkmenistán otevřel nové letiště ve tvaru sokola
3
Fotogalerie

V hlavním městě Turkmenistánu byl otevřen nový letištní terminál se střechou ve tvaru letícího sokola, jehož výstavba stála 2,3 miliardy USD (55,7 miliardy korun). Země se snaží stát mezinárodním dopravním centrem, a vyrovnat tak pokles tradičních příjmů z vývozu plynu.

Středoasijská pouštní země s pěti miliony obyvatel má přísnou vízovou politiku. Každoročně tak zemi navštíví zhruba jen 100 tisíc turistů. Očekává se však, že v roce 2017 jejich počet stoupne, protože se zde konají asijské halové hry.

Terminál letiště je další z řady osobitých monumentálních staveb v Ašchabatu. Terminál by měl být každou hodinu schopen odbavit nejméně 1600 cestujících.

Bývala republika Sovětského svazu je závislá na vývozu zemního plynu jako hlavního zdroje deviz a příjmů. Rozhodnutí Ruska, kdysi největšího kupce plynu z Turkmenistánu, zastavit dovoz a pokles globálních cen energií však způsobily, že země má nedostatek deviz a rozpočet země se dostal do deficitu. V rámci snahy o diverzifikaci ekonomiky se vláda rozhodla podílet na projektu železnice spojujícího Střední Asii s Íránem. Staví také přístav na pobřeží Kaspického moře za dvě miliardy USD a železnici přes Afghánistán.

V roce 2013 Guinnessův svět rekordů uznal, že Ašgabat má nejvyšší hustotu budov z mramoru, odhaduje se, že je jich zde více než 540. Mnoho oficiálních budov ve městě je také pozoruhodných pro svůj výstřední design. Například státní nakladatelství je ve tvaru knihy.