Vozidla s pohonem na CNG nabývají na důležitosti

Volkswagen, ilustrační foto

Volkswagen, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

O vozidlech koncernu Volkswagen s pohonem na CNG a jejich výhodách pro fleetové zákazníky jsme hovořili s panem Joachimem Ewaldem, jednatelem společnosti ŠkoFIN.

Jakou úlohu hraje CNG v koncernu Volkswagen?

CNG motory patří k důležitým pilířům strategie koncernu Volkswagen, a proto rozšiřování produktové palety o další úsporné a ekologické modely je jasným vyústěním. Koncern Volkswagen nabízí v současné době na českém trhu celou řadu CNG modelů, zmíním např. ŠKODA Citigo, Volkswagen Up, Passat, Touran, Seat Mii a Leon. Ve 2. Q. 2014 bude zahájen prodej vozů ŠKODA Octavia, Volkswagen Golf a Audi A3 na stlačený plyn se zajímavou nabídkou financování od ŠkoFINu. Dnes jezdí po celém světě okolo 20 milionů CNG vozidel. Oproti roku 2009 je to nárůst o 100 %.

Joachim Ewald, jednatel společnosti ŠkoFINJoachim Ewald, jednatel společnosti ŠkoFIN | SkoFINJoachim Ewald, jednatel společnosti ŠkoFIN

V současné době můžeme vidět na českých silnicích okolo sedmi tisíc CNG vozidel a jejich počet rok od roku roste. Dojezd těchto vozidel je zhruba 500 km. Další výhodou je rovněž přídavná nádrž na konvenční pohon. Producenti plnicích stanic na stlačený plyn reagují na rostoucí poptávku po CNG vozidlech plánovanou výstavbou více než 40 nových stanic na českém území v tomto roce.

Proč je CNG správnou volbou při pořízení či obměně vozového parku?

ŠkoFIN dále rozvíjí fleet management a pružně reaguje na nové tržní trendy a potřeby zákazníků, a to zejména v oblasti optimalizace nákladů. V oblasti financování a pojištění není velký prostor pro úsporu nákladů. Cena financování je zpravidla stlačena na velmi nízkou úroveň a počet škodních událostí je většinou u flotilových vozidel dosti vysoký. Správci vozových parků se stále více zaměřují na optimalizaci nákladů spojených s provozem daných vozidel, a to např. pohonných hmot, servisních služeb atd.

ŠkoFINŠkoFIN | SkoFIN

Zásadními výhodami CNG vozů oproti vozům s konvenčním pohonem jsou např. nízké náklady na pohonné hmoty či nulová silniční daň. Ekologický aspekt je rovněž nezanedbatelný. Některé společnosti ve snaze snížit provozní náklady redukují svůj vozový park, což dle mého názoru nemusí být vždy tím správným řešením. Auta jsou pro firmu výrobními prostředky a jejich omezení může firmám způsobit komplikace a obchodní ztráty. Fleet manažeři by se měli dívat na celkové náklady spojené s provozem vozidla, tzv. TCO, tedy nejen na cenu vozidla a jeho servisní náklady, ale i na provozní náklady, a to zejména na pohonné hmoty. Naše dlouholetá zkušenost se správou autoparků nám umožňuje poskytovat firmám poradenství při návrhu jejich flotily.

Co znamená akční nabídka od Volkswagen Finance na vozy Volkswagen s pohonem CNG?

Značkové financování formou operativního leasingu v max. délce 36 měsíců obsahuje balíček pojistných produktů. Oproti vozům s konvenčním pohonem klient získá výhodu až 43 600 Kč. Porovnáme-li TCO s dieselovým motorem je CNG správnou volbou.

pohodliprofirmy.cz