Když Vás trápí klouby.

Když Vás trápí klouby.

Když Vás trápí klouby.

Bolest kloubů v dnešní době netrápí pouze starší generaci, ale vyskytuje se i u mladých lidí. Problémy s klouby mohou vzniknout z různých příčin a pro určení vhodné léčby je třeba navštívit ortopeda. Mezi nejčastější kloubní onemocnění patří artróza (osteoartritida). Jedná se o soubor degenerativních a zánětlivých procesů, které ničí kloubní tkáně.

K nejčastějším příčinám vzniku artrózy patří přirozené stárnutí chrupavky, zranění, ale také špatné pohybové návyky či nadváha. Hlavní prevencí tohoto onemocnění je především optimální forma pohybu a správná životospráva.

Opotřebení kloubu, nejčastěji se jedná o koleno nebo kyčel, se v běžných pohybových situacích projevuje bolestmi. Pomoci může tzv. konzervativní léčba, která spočívá v podávání léků zmírňujících bolest a v cílené fyzioterapii.

Bolest je však velmi často natolik intenzivní a ovlivňuje běžný život v takové míře, že je optimálním řešením umělá kloubní náhrada. Během posledních 20 let došlo při operacích kloubů k významnému pokroku. Operatéři mají v současnosti k dispozici špičkové systémy implantátů z vysoce kvalitních materiálů, které se implantují pomocí moderních operačních metod. Implantáty se stále lépe přizpůsobují stavu kostí, svalů a okolních měkkých tkání a umožňují tak nejlepší možnou rekonstrukci kloubu.

Navigovaná operace

Počítačový navigační systém OrthoPilot je celosvětově nejrozšířenějším zařízením pro přesnou implantaci umělých kloubů. Systém OrthoPilot pomáhá operatérovi při správném polohování komponent implantátu a při nastavení stability kloubu, přičemž přihlíží k individualitě každého pacienta. Vyšší přesnost umístění s sebou přináší výrazně vyšší životnost a funkčnost umělého kloubu. Na rozdíl od mnoha jiných systémů se OrthoPilot zcela obejde bez dalších předvyšetření, čímž snižuje radiační zátěž při provádění rentgenových snímků nebo počítačové tomografie.

Když Vás trápí klouby.Když Vás trápí klouby.

Brožury pro pacienty poradí, na co se připravit

. Na Lepší péči je také poradna s lékaři, články, rozhovory a příběhy pacientů po operaci.

Lidé se často obávají s lékaři otevřeně hovořit o svých zdravotních problémech. Mnohdy se tak ani nedozví o metodách, které se díky novým poznatkům a technologiím neustále vyvíjejí. I proto vznikl portál Lepší péče, kde jsou informace o různých onemocněních a také poradna, ve které odpovídají lékaři – specialisté na danou problematiku.

Každá brožura se skládá ze základních informací o struktuře a možných defektech kloubu, seznamuje pacienty s možnostmi implantátů a jejich historickým vývojem a následně představuje také samotný operační výkon včetně práce moderního počítačově navigovaného systému OrthoPilot. Závěrečné dvě kapitoly pacientům přinášejí rady, jak zvládnout první kroky po operaci a rehabilitaci a v neposlední řadě také užitečné rady do budoucna. Pacienti se zde například dozvědí, že je možné zažádat si o Průkaz nositele implantátu, což ocení především při osobních kontrolách na letišti či v zabezpečených budovách, kdy může bezpečností rám reagovat na kovové komponenty umělého kloubu či tipy na vhodné sportovní a pohybové aktivity.