Komárek dostal od úřadu zelenou. Může koupit IT firmu AutoCont

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: KKCG

DataSpring, datové centrum KKCG v Lužici u Hodonína
Budova ÚOHS v Brně
3
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil změnu vlastníka většinového podílu v předním českém dodavateli informačních technologií AutoCont. Většinu ve firmě kupuje skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Rozhodnutí je pravomocné, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Úřad posuzoval oblast informačních technologií a informačních systémů pro zákazníky z firemní i veřejné sféry. Vedl pouze zjednodušené řízení. "Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabylo právní moci," uvedl k případu Rafaj.

Podle Hospodářských novin KKCG kupuje v AutoContu 70procentní podíl. Zbylých 30 procent v AutoContu zůstává původním 26 majitelům společnosti, tedy pěti zakladatelům a dalším manažerům, kteří v ní postupně získali podíl. Vedení firmy se nemění.

Důvodem k prodeji byla možnost expanze AutoContu na další trhy a rychlejší růst firmy. "V AutoContu rozumíme IT i řízení firmy, nemáme ale hlubší zkušenosti s expanzí do zahraničí ani s většími akvizicemi," řekl HN již dříve předseda představenstva AutoCont Holding Martin Grigar.

S budoucí expanzí na další evropské trhy počítá také KKCG, případné akvizice už má podle investičního ředitele KKCG Michala Tománka vytipované.

V informačních technologiích má Komárkova skupina rychle rostoucí byznys datových center své firmy DataSpring, která předloni utržila víc než 66 milionů korun.

Patří jí také společné pražské datacentrum SafeDX s tchajwanským IT gigantem Foxconn nebo vlastní startupový fond SpringTide Ventures, který hospodaří se 60 miliony eur (zhruba 1,6 miliardy korun) a zatím investoval do šesti začínajících společností.

AutoCont ve své síti regionálních poboček zaměstnává téměř tisíc lidí. Loni vykázal tržby kolem čtyř miliard korun a provozní zisk před odpisy přesáhl dvě stě milionů Kč.

Investiční skupina KKCG má majetek v odhadované výši 4,8 miliardy eur (123 miliard korun). V loterijním byznysu stojí za českou Sazkou, rakouskými Casinos Austria nebo řeckým OPAP. Významná je také těžba ropy a prodej plynu v rámci firmy MND a vlastnictví cestovní kanceláře Fischer. Karel Komárek je podle časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem.