Daňové ráje odkryly další ze svých tajemství. Paradise Papers ukazují i na české miliardáře

Daňový ráj, ilustrační foto

Daňový ráj, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Viktor Kožený
Panama papers
Jak šidí globální korporace: V daňových rájích schovaly triliony dolarů, tvrdí Oxfam
4
Fotogalerie

Po celosvětové kauze uniklých důvěrných dokumentů nazvaných Panama Papers je na světě pokračování s názvem Paradise Papers. České stopy se týkají například Mostecké uhelné společnosti, odsouzeného tuneláře Viktora Koženého nebo miliardářské rodiny Komárků.

Z firem spravujících majetky v daňových rájích nově uniklo přes třináct milionů dokumentů. Důvěrné materiály popisují operace u velkých korporací i u známých jmen světové politiky.

Zdrojem uniklých dokumentů je společnost Appleby z Bermud a Estera ze Singapuru. Stejně jako v roce 2016, kdy uteklo podobně velké množství dokumentů z panamské advokátní kanceláře Mossack Fonseca, se k materiálům dostal jako první německý deník Süddeutsche Zeitung.

Sdílel je s Mezinárodním konsorcem investigativních novinářů. Za českou stranu je součástí pracovní skupiny České centrum pro investigativní žurnalistiku. To informace o úniku poskytlo deníku E15. 


Základní data o Paradise Papers

  • Počet uniklých dokumentů: 13,4 milionu
  • Počet dokumentů týkajících se ČR: 12 060
  • Zdroje uniklých informací: Appleby (Bermudy) a Estera (Singapur)
  • Počet firem v dokumentech: 25 tisíc
  • Počet zahrnutých zemí: 180
  • Zpracování informací: 382 novinářů ze 67 zemí světa

„Proti Panama Papers nemají Češi v nových dokumentech tak prominentní postavení. Celkem se Česka týká jen dvanáct tisíc dokumentů. Část z nich se opakuje, část je poškozená, takže se nedá přečíst. Je to pravděpodobně dáno i tím, že právnická firma Appleby na rozdíl od Mossack Fonseca neměla v Česku svoji pobočku,“ řekla zakladatelka projektu Investigace.cz Pavla Holcová.

Z řad jmen světové politiky se v dokumentech objevil představitel současné americké vlády Wilbur Ross. Trumpův ministr obchodu vlastní přes firmy z Kajmanských ostrovů podíl ve společnosti Navigator Holdings. Ta od roku 2014 vydělala 68 milionů dolarů na transakcích s podnikem, který ovládá zeť ruského prezidenta Vladimira Putina Kirill Šamalov.

Dokumenty vrhají světlo i na soukromé investice britské královny Alžběty II. Uskutečnila je prostřednictvím offshorových struktur, o nichž se dosud v souvislosti s královským majetkem nevědělo. Investice směřovaly do farmaceutických a úvěrových firem.

Známou osobností v Paradise Papers je též někdejší nejvyšší velitel NATO v Evropě a americký generál ve výslužbě Wesley Clark. Podle dokumentů z Bermud byl v čele firmy provozující internetový hazard s dceřinými společnostmi v daňových rájích.

Využívání firem v daňových rájích zdaleka neznamená, že jejich vlastníci porušují zákon. Neprůhledné struktury ale často slouží k zakrytí toků majetku na pomezí šedé a černé ekonomiky.

„Offshorové podnikání v podstatě znamená v jedné zemi žít a ve druhé podnikat. Ačkoli se jedná o legální a mezinárodním společenstvím podporovaný způsob podnikání, jeho snadná dosažitelnost a zneužitelnost láká organizovaný zločin,“ uvedl Karel Kouba, bývalý policejní vyšetřovatel a bezpečnostní specialista.

Češi v Paradise Papers

Komárkovi

Nejbohatší Češka Jitka Cechlová Komárková se při dělení rodinného majetku doprovázeného konflikty a soudy dostala k většinovému podílu ve strojírenské skupině KKCG v čele s firmou Bonatrans. Dokumenty z kanceláře Appleby mimo jiné rozkrývají vlastnickou strukturu Bonatransu nebo toky peněz mezi kajmanskou a lichtenštejnskou společností Cechlové Komárkové.

Josef Brož

Významného advokáta, který spolupracoval s bývalým šéfem skupiny ČEZ, Martinem Romanem, se týká zhruba stovka dokumentů v Paradise Papers. Ukazují komplex finančních struktur v čele s Brožem kolem kajmanské společnosti Chorus Explorers Fund SPC. Ta ovládala další společnosti v Nizozemsku.

Appian a Mostecká uhelná

Materiály z právní kanceláře Appleby ukazují též na společnost Appian, která sehrála roli v prodeji státní Mostecké uhelné společnosti. Podle Investigace.cz je v dokumentech jmenovaný jako vlastník Appianu byznysmen Marek Čmejla. Současně listiny popisující finanční struktury na ostrově Man odpovídají nálezům obžaloby bývalých manažerů MUS.

Viktor Kožený

V případě „piráta z Prahy“ Viktora Koženého a jeho partnera Borise Vostrého ukazují nové dokumenty, jak jejich Harvardský investiční fond přes maltské společnosti rozprodával sedmnáct lodí Československé námořní platby zprivatizované v roce 1995.