Komárkova MND poprvé vydala dluhopisy. Jejich hodnota přesáhla dvě miliardy korun

Zásobník plynu firmy MND

Zásobník plynu firmy MND Zdroj: CTK

Karel Komárek
Karel Komárek
Karel Komárek
4
Fotogalerie

Těžební společnost MND, která patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, vydala na českém kapitálovém trhu dluhopisy za 2,2 miliardy korun. Jedná se o první dluhopisovou transakci MND.

Mluvčí Dana Dvořáková uvedla, že nezajištěné pětileté dluhopisy budou úročeny půlroční pohyblivou mezibankovní sazbou PRIBOR navýšenou o marži ve výši 2,48 procenta a budou přijaty k obchodování na regulovaném trhu pražské burzy cenných papírů. Administrátorem emise je Komerční banka, podílela se na ní také UniCredit Bank a ČSOB. Šestiměsíční sazba PRIBOR činí v současnosti v Česku 0,68 procenta.

"Do transakce se zapojil více než tucet předních domácích i zahraničních institucionálních investorů. Jedná se tedy o jednu z nejúspěšnějších a nejvýznamnějších emisí firemních dluhopisů na českém kapitálovém trhu v letošním roce," uvedl dnes Jan Brabec z Komerční banky.

Společnost MND a.s. je dodavatelem plynu a elektřiny pro tuzemské domácnosti. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) od ní bralo na konci září plyn 34.673 zákazníků a elektřinu 21.704 zákazníků.

Stoprocentním vlastníkem akcií firmy je švýcarská společnost MND Group N. V. Skupina MND má v Česku dále dceřiné společnosti MND Drilling&Services, která je největším tuzemským vrtným kontraktorem a zabývá se průzkumnými vrty, MND Gas Storage, která má na starosti uskladnění plynu, a MND Energy Trading vzniklá v roce 2012 pro zajištění budoucího podnikání v energetických odvětvích. Kromě České republiky působí MND například také na Ukrajině, v Německu, Maďarsku či Itálii.

Investiční skupina KKCG má majetek v odhadované výši 4,8 miliardy eur (123 miliard korun). V loterijním byznysu stojí za českou Sazkou, rakouskými Casinos Austria nebo řeckým OPAP. Kromě těžařské MND vlastní mimo jiné také cestovní kancelář Fischer. Karel Komárek je podle časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem.