Krize už si vybírá daň. Ukrajinská ekonomika klesla téměř o pět procent

Vagon s těly obětí letu MH17 na nádraží východoukrajinského města Torez

Vagon s těly obětí letu MH17 na nádraží východoukrajinského města Torez Zdroj: CTK/AP

Meziroční pokles ukrajinské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí prohloubil na 4,7 procenta z 1,1 procenta v předchozích třech měsících. Ukrajinská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Mezinárodní měnový fond (MMF) koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů. což je téměř 350 miliard korun, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ukrajina zatím v rámci tohoto programu obdržela zhruba 3,2 miliardy dolarů.

Šéfka MMF Christine Lagardeová nicméně v úterý uvedla, že fond by mohl přikročit k revizi úvěrového programu pro Ukrajinu, pokud bude konflikt na východě země trvat příliš dlouho. „Program MMF předpokládá určitou úroveň vyřešení konfliktu v nepříliš vzdálené budoucnosti,“ upozornila Lagardeová.

Vývoj ukrajinské ekonomiky za posledních 5 let:

Vývoj růstu HDP UkrainyVývoj růstu HDP Ukrainy | tradingeconomics.com

Ukrajinská krize vedla k prudkému poklesu českého vývozu na Ukrajinu. Ta přitom patřila mezi země, o něž byl v posledních letech mezi českými exportéry a investory velký zájem. Podle Svazu průmyslu a dopravy bude Ukrajina pravděpodobně vyřazena ze seznamu 12 prioritních zemí Exportní strategie ČR 2012-2020.