Lednová inflace zrychlila na 0,6 procenta, zmírnil pokles cen potravin

Výprodej v supermarketu

Výprodej v supermarketu Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

„Meziroční inflace tentokrát nijak nepřekvapila, když z prosincových 0,1 procenta poskočila na 0,6 procenta. Neznamená to však, že již čelíme skutečně danému inflačnímu trendu. V dalších měsících se totiž bude inflace jen těžko odpoutávat od této hranice, a tak k dosažení inflačního cíle ČNB bude zbývat ještě hodně dlouhá cesta,“ podotýká analytik Petr Dufek z ČSOB.

Do srovnání s loňským lednem se promítlo také to, že ve zdravotnictví skončil meziroční pokles cen kvůli zrušení regulačních poplatků. Méně zlevňovaly pohonné hmoty, a to o 11 procent. Naopak zrychlilo zdražování zeleniny na 15,7 procenta a ovoce na 2,6 procenta, o 2,5 procenta rostly také ceny běžného pečiva. Zpomalilo zlevňování vepřového masa, mléka, jogurtů nebo másla.

Cz Inflation Rate

Meziměsíční růst spotřebitelských ovlivnilo například zdražení zeleniny o 6,1 procenta, nealkoholických nápojů o 3,8 procenta nebo mléka o 2,2 procenta. Ceny elektřiny se zvýšily proti prosinci o 1,2 procenta, čistého nájemného o 0,3 procenta, vodného o půl procenta a stočného o 3,3 procenta. Naopak za zemní plyn a teplo lidé zaplatili shodně o půl procenta méně.

Analytici zrychlení inflace očekávali, důvodem podle nich je i přes pokračující pokles pohonných hmot sezonní zdražování potravin a vliv meziroční srovnávací základny. „Inflace se na začátku roku odpoutala od hodnot hraničících s deflací, avšak její růst měl málo co dočinění s rostoucí poptávkou v ekonomice. Vzestup inflace souvisel především se zmírněním meziročních poklesů cen potravin a pohonných hmot a také s vlivem zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví loni v lednu,“ potvrzuje Patrik Rožumberský z UniCredit.

Lednová inflace byla mírně nižší, než odhadovala ČNB
Lednová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze ČNB. „Ceny potravin včetně nápojů a tabáku, avšak bez vlivu změn nepřímých daní, v lednu setrvaly v mírném meziročním poklesu, přičemž prognóza předpokládala obnovení jejich růstu. Korigovaná inflace bez pohonných hmot v lednu mírně zpomalila, zatímco prognóza předpokládala její další lehké zrychlení,“ uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Naopak proti odhadům ČNB více rostly regulované ceny kvůli menšímu než očekávanému poklesu cen plynu a vyššímu růstu cen elektřiny.
Zveřejněná data tak podle Holuba představují jen drobnou odchylku od stávající prognózy ČNB. Podle odhadů centrální banky se bude celková meziroční inflace postupně zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině příštího roku, dosáhne dvouprocentního cíle.