Maďarsko chce nakopnout inflaci, depozitní sazbu poslalo do záporných čísel

Budapešť

Budapešť Zdroj: Pixabay.com

Maďarská centrální banka dnes přikročila k nečekanému zmírnění měnové politiky, kterým se snaží posílit příliš nízkou inflaci. Svou základní úrokovou sazbu, která určuje úroky na mezibankovním trhu, snížila o 0,15 procentního bodu na 1,2 procenta. Depozitní sazbu, za niž si u ní komerční banky ukládají přebytky, přesunula banka jako první z centrálních bank střední Evropy do záporného pásma.

Depozitní sazbu měnový výbor banky rozhodl snížit na -0,05 procenta z dosavadní úrovně 0,10 procenta. Banky z eurozóny musí za úložky peněz u Evropské centrální banky platit v podobě záporné depozitní sazby už od poloviny roku 2014. Zápůjční sazbu, za kterou komerční banky dostávají od centrální instituce jednodenní úvěry, srazila na 1,45 procenta ze 2,1 procenta.

Většina analytiků dotázaných agenturou Reuters na dnešním zasedání měnového výboru žádnou změnu měnové politiky nečekala. Naposledy měnový výbor změnil základní úrokovou sazbu loni v červenci, kdy ji snížil o 0,15 procentního bodu na 1,35 procenta. Guvernér centrální banky György Matolcsy tehdy uvedl, že centrální banka ukončila svůj druhý cyklus uvolňování měnové politiky, který začal v březnu, a že v dohledné době bude držet úrokové sazby beze změn.

Centrální banka svůj dnešní krok vysvětlila snahou splnit stanovený střednědobý cíl mít inflaci v rozpětí 2-4 procent. Kvůli levným energiím a silnému kurzu forintu je nyní meziroční inflace v Maďarsku těsně nad nulou.

Zdroj: ieconomics.com