Moskvě se nelíbí hodnocení ratingových agentur. Založila proto vlastní

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

V Rusku oficiálně zahájila činnost nová národní ratingová agentura uváděná pod zkratkou AKRA. Má být protiváhou velkých mezinárodních ratingových agentur, které podle Moskvy hájí geopolitické zájmy Západu.

Projekt, za kterým stojí ruská centrální banka, je dalším z řady pokusů mladých tržních ekonomik odpovědět na dominantní postavení velkých světových ratingových agentur Standard & Poor's, Moody's Investors Service a Fitch Ratings.

První dvě z nich po prudkém propadu rublu srazily před necelým rokem hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska do spekulativního pásma. Pro Rusko to znamená, že do jeho dluhopisů nemohou investovat velcí institucionální investoři, jako jsou třeba penzijní fondy.

Hlavně pro Rusko

Předsedou nové agentury byl jmenován někdejší dlouholetý pracovník auditorské firmy EY Karl Johansson. Funkce generální ředitelky se ujala Jekatěrina Trofimovová, bývalá první náměstkyně ředitele ruské banky Gazprombank.

Trofimovová ruské agentuře TASS v listopadu sdělila, že AKRA se v počátečních fázích fungování hodlá soustředit na domácí trh. Posléze prý bude zvažovat možnost rozšíření na sousední trhy, především na trhy pětičlenné Euroasijské hospodářské unie (EAHU), kterou tvoří státy jako Arménie či Bělorusko a v jejímž čele stojí Rusko.