Německá ekonomika loni rostla o tři procenta

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Rekordní růst německého hospodářství o 3,7 procenta z roku 2010 loni mírně oslabil. Letos očekává spolkový statistický úřad prudké zpomalení.

Německá ekonomika v loňském roce podle očekávání vzrostla o 3,0 procenta a mírně zvolnila z tempa 3,7 procenta v roce 2010, kdy rostla nejrychleji od sjednocení země. Oznámil to v předběžném odhadu spolkový statistický úřad. Německý export vzrostl o 8,2 procenta, veřejné výdaje o 1,2 procenta, a investice o 8,3 procenta. Stavebnictví posílilo o 5,4 procent. Díky pokračujícímu silnému růstu a omezování vládních výdajů se německé vládě podařilo srazit rozpočtový deficit za loňský rok na zhruba čtvrtinu předloňské úrovně.

Největší evropská ekonomika pokračovala v silném růstu i přes dluhovou krizi eurozóny a zpomalování globální ekonomiky, letos se však čeká její prudké zpomalení.

Statistiky z poslední doby signalizují pro tento rok všeobecně očekávaný útlum. Vláda v poslední prognóze snížila odhad letošního růstu na jedno procento a přední německé ekonomické instituty čekají ještě horší výkon.

Deficit veřejných financí Německa klesl loni na 26,7 miliardy eur (689 miliard koron) ze 105,9 miliardy eur za rok 2010. V poměru k výkonu ekonomiky se schodek snížil na jedno procento z předloňských 4,3 procenta.

Německá ekonomika je hlavním odbytištěm českého exportu a v posledních dvou letech je i motorem růstu celé eurozóny. Postupující dluhová krize zemí eura a útlum globální poptávky však nyní začíná doléhat i na Německo prostřednictvím zpomalení exportu, ekonomiku by však měla držet nad vodou zvýšená domácí poptávka.