Německá ekonomika posílí výrazně méně. Ovlivní to i Česko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Institut pro ekonomický výzkum IWH výrazně snížil odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok. Dosavadní prognóza počítala s růstem Německa o 1,3 procenta, nově by podle IWH měla největší evropská ekonomika posílit tempem zhruba polovičním. „Předpokládáme, že HDP Německa by letos mělo vzrůst o 0,7 procenta, v příštím roce pak o dvě procenta. Dluhová krize a krize důvěry v eurozóně představuje i nadále hlavní riziko pro německou ekonomiku,“ uvádí autor studie Oliver Holtemöller.

Pokles očekávaného růstu Německa znamená hrozbu i pro českou ekonomiku. „Pokud by došlo v německé ekonomice k takto silnému propadu ekonomického růstu, dala by se v české ekonomice předpokládat růstová kladná nula, či dokonce pokles ekonomiky až o jedno procento. Pro letošní rok však počítáme s německým růstem o 0,5 procenta a vliv snížené prognózy IWH na českou ekonomiku nepředpokládáme,“ uvádí Pavel Sobíšek z UniCredit.

Nižší prognóza růstu německé ekonomiky od IWH totiž není bleskem z čistého nebe. Počátkem června přišel s obdobným krokem Mezinárodní měnový fond. Ten nově předpokládá letošní růst našeho západního souseda o 0,3 procenta. Sama německá vláda pak zatím počítá s půlprocentním růstem. „Letos počítáme s růstem německé ekonomiky o 0,8 procenta,“ potvrzuje konsensus pod jedním procentem Václav Franče z Raiffeisenbank. Odhad pro letošní růst české ekonomiky přesto banka plánuje snížit. „Chystáme revizi prognózy českého HDP pro letošní rok směrem dolů,“ uvádí analytik.