Německá výroba koncem roku prudce klesla, akcie v reakci oslabily

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Průmyslová výroba v Německu se v prosinci snížila o 2,9 procenta. Zaznamenala tak nejprudší propad od ledna 2009. Oznámilo to německé ministerstvo hospodářství.

Analytici podle agentury Reuters očekávali pokles o pouhých 0,3 procenta. Ministerstvo nicméně upozornilo, že příznivé údaje o průmyslových zakázkách naznačují blížící se konec slabého období německé ekonomiky.

V celém čtvrtém čtvrtletí průmyslová produkce klesla o 1,9 procenta. Průmyslové zakázky v Německu se však podle pondělních údajů v prosinci díky silné poptávce mimo eurozónu zvýšily o 1,7 procenta po listopadovém propadu o téměř pět procent. To podle analytiků mírně vyvrací obavy německého ministerstva průmyslu, které již dříve uvádělo, že z objednávek ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví vyplývá, že celková produkce bude v nadcházejících zimních měsících nadále utlumená.

Německá vláda v lednu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta.

„Český export v prosinci zrychlil svůj růst na 10,1 procenta. Naopak dovoz zpomalil na 5,1 procenta. To signalizuje, že náš největší obchodní parter Německo vesele odebírá naše zboží, zatímco domácí poptávka v očekávání krize slábne,“ uvedl k dnes zveřejněným datům analytik Next Finance Vladimír Pikora

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V posledním čtvrtletí loňského roku německý hrubý domácí produkt podle předběžných údajů statistického úřadu klesl o 0,25 procenta. V celém loňském roce však německá ekonomika stoupla o tři procenta.

Čísla o německém průmyslu, která byla zklamáním pro většinu analytiků, se projevilai na trzích. Nejvíce zasažený byl německý trh, když index DAX odpoledne oslabil o více než procento.

Nečekaný pokles průmyslové produkce nenechali investoři bez povšimnutí. Nejvíce odpoledne oslaboval Adidas, BMW, Daimler, Lufthansa a Volkswagen.