Nezaměstnanost v červnu mírně klesla, na trhu práce je ale cítit napětí

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Míra nezaměstnanosti se v červnu oproti předchozímu měsíci lehce snížila o dvě desetiny procentního bodu na 7,3 procenta. Ve výsledku to znamená, že bez práce je 540 tisíc lidí a zároveň úřady evidují 44 tisíc volných míst, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Za poklesem podle analytiků stojí sezonní faktory.

Nezaměstnanost spadla na letošní minimum, upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Za poklesem stojí sezonní faktory, tedy práce ve službách, zemědělství a stavebnictví. Zároveň se zvyšuje počet pracovních míst, což by podle Horské mohlo naznačovat i zvolna zlepšující se šance pro nezaměstnané.

„Nicméně v následujících letních měsících počet nezaměstnaných opět stoupne s tím, jak se čerství absolventi škol začnou hlásit na úřadech práce,“ dodala analytička.

Nepříznivý výhled potvrdil také analytik Home Creditu Michal Kozub. „Na trhu práce je jasně vidět napětí, kdy řada zaměstnavatelů jednoduše nenabírá, navíc v posledních týdnech rostou problémy některých velkých zaměstnavatelů hlavně na severní Moravě, kde se může situace ještě více vyhrotit,“ vysvětlil Kozub.

Míra nezaměstnanosti v krajích (tmavší barva znamená vyšší nezaměstnanost):NezaměstnanostNezaměstnanost | MPSV, CSU(Zdroj dat: MPSV, ČSÚ)

Vysoká nezaměstnanost nejvíce trápí právě sever země, například v Karviné dosahuje téměř 12 procent a na jedno volné místo se tam hlásí 48 lidí. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadá přes 12 uchazečů. Nejhorší situace je však tradičně v na Mostecku, kde bylo v červnu 13,4 procenta lidí bez práce a na Bruntálsku (12,3 procenta).

Přesto podle Kozuba není v evropském pohledu situace v Česku extrémně špatná. „Třeba sousední Slovensko se stále trápí s nezaměstnaností přes 14 procent a výhledy na další rok mluví o zlepšení maximálně o jeden procentní bod,“ uzavřel analytik Home Creditu.

Vývoj nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU:Vývoj nezaměstnanosti ve vybraných zemích eurozónyVývoj nezaměstnanosti ve vybraných zemích eurozóny | E15