Nezaměstnanost v EU zůstává u dna, premianty jsou Malta, Německo a Česko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Míra nezaměstnanost v Evropské unii i v eurozóně zůstala v červenci opět beze změn. V zemích osmadvacítky tak činila 8,6 procenta, což je nejméně za více než sedm let. V měnové unii zůstala na pětiletém minimu 10,1 procenta, kde setrvává od letošního dubna. Ukázaly to zveřejněné údaje evropského statistického úřadu Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost ze zemí EU měly Malta, Česká republika a Německo.

Eurostat odhaduje, že oproti loňskému červenci klesla míra nezaměstnanosti ve 24 členských státech EU. Největší snížení registruje Kypr, Chorvatsko a Španělsko. V Dánsku zůstala nezaměstnanost meziročně beze změn, zvýšila se však v Belgii, Dánsku a v Estonsku.

Nejnižší míru nezaměstnanosti zaznamenala v červenci Malta (3,9 procenta). V Česku i v Německu se nezaměstnanost pohybovala shodně na 4,2 procenta.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti panovala v Řecku. V květnu, ze kdy jsou poslední dostupná data, činila 23,5 procenta. Druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti mělo v červenci Španělsko, kde dosahovala 19,6 procenta.