Nezaměstnaných mírně ubylo, vyhráno však není

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Rozjezd sezonních prací pomohl snížit nezaměstnanost. Recese však dál trvá a v meziročním přepočtu se situace zhoršila.

Nezaměstnanost v Česku se v květnu snížila na 7,5 procenta z dubnových 7,7 procenta. Úřad práce evidoval 547 563 uchazečů o zaměstnání, z toho bylo 534 768 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce.

„Nadále tvrdím, že by se vláda měla mnohem více zaměřit na mikroekonomiku. Podporou živnostníků a drobných podnikatelů, například snížením administrativní zátěže, podporou zkrácených flexibilních pracovních úvazků, může vláda pomoci vzniku nových pracovních míst a podpořit tím zaměstnanost. Za úvahu by stála zřejmě i legalizace švarcsystému. To vše se v konečném důsledku projeví i v oživení soukromé spotřeby, což pozitivně podpoří i ekonomický růst,“ komentoval situaci na trhu práce Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu.

Nezaměstnanost v ČR - květen 2013Nezaměstnanost v ČR - květen 2013

Za zlepšením stavu není podle ekonomů celkově lepší situace na trhu práce, ale spíše jen další zaměstnávání sezonních pracovníků. Vyplývá to z hodnocení dat, které zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí, oslovenými analytiky.

„Na zlepšení na trhu práce je bohužel zatím příliš brzy. V květnu uvidíme pravděpodobně pouze sezonní pokles počtu nezaměstnaných osob,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Nezaměstnanost v ČeskuNezaměstnanost v Česku | E15

Pokles nezaměstnanosti v současnosti způsobují i podle analytika GE Money Bank Petra Gapka pouze sezonní efekty a meziročně je vidět stále zhoršování situace na trhu práce. „To bude určitě ještě nějakou dobu pokračovat, protože podle posledních údajů o HDP se recese v ČR prohloubila,“ uvedl Gapka.