Airbnb expanduje, koupilo pronajímatele kongresových center a kanceláří

firemní prostory Švédsko

firemní prostory Švédsko Zdroj: Gaest.com

úvodní strana Gaest.com
logo Airbnb
3
Fotogalerie

Společnost Airbnb rozšiřuje svou působnost v oblasti krátkodobých pronájmů. Kromě alternativy pro hotely vstupuje do segmentu pronájmů kancelářských a kongresových prostor. Koupila dánský start-up Gaest, který má v nabídce prostory různých velikostí pro všechny typy eventů. Na trhu ale již v současnosti působí několik globálních hráčů.

Podle Airbnb akvizice umožní hostitelům nabízet volné prostory i s dalšími službami pro korporátní klientelu. Gaest bude v blízké budoucnosti nadále fungovat pod vlastní platformou. Finanční aspekty převzetí firmy neuvedly.

Expanze pro Airbnb představuje značné rozšíření portfolia služeb. Platforma již v současnosti nabízí sekci Airbnb for Work, která se soustředí na poskytování ubytování v rámci pracovních cest. Gaest.com ale umožňuje rezervovat prostory i na obchodní setkání, workshopy, konference či teambuildingové akce.

„Gaest.com a Airbnb sdílejí stejnou vizi. Chceme propojit majitele volných prostor s těmi, kdo je potřebují,“ řekl ředitel sekce Airbnb for Work David Holyoke pro portál Skift. Podle generálního ředitele Gaest.com Anderse Mogensena bylo od začátku cílem služby udělat rezervace různých prostor jednodušší a nákladově výhodnější.

Airbnb obdobnou spolupráci navázala i s coworkingovou společností WeWork, v rámci které si mohou ubytovaní hosté zajistit místo ve sdílených kancelářích v blízkosti jejich ubytování.

Airbnb ale nebude jediným globálním hráčem na trhu pronájmů firemních prostor. Konkurencí mu bude několik velkých společností. Patří mezi ně například Meetingsbooker nebo Meetingrooms, které obě působí ve více než 130 zemích světa s nabídkou firemních, eventových i konferenčních prostor.

Globální nabídku má i společnost Spacebase, která působí v 10 zemích a nabízí více než 4000 firemních prostor i s doprovodnými technickými službami. Další společností je Breather, který vznikl v roce 2013 a v současnosti nabízí prostory v 10 městech, zejména v Spojených státech a Kanadě. Z evropských metropol zatím působí jen v Londýně.

„Odborníci předpovídají, že minimálně 30 procent všech městských kancelářských prostor bude poskytováno v následujících 5 až 10 letech přes online platformy. Poslední akvizice Airbnb odráží skutečnost, jakou tato místa nabízí příležitost,“ řekl pro portál Skift generální ředitel Breather Bryan Murphy.

Současná hodnota společnosti Airbnb se podle portálu Statista pohybuje kolem 38 miliard dolarů a v blízké budoucnosti plánuje i vstup na burzu. Platforma Gaest vstoupila na trh v roce 2012, od investorů získala 3,5 milionů eur. V současnosti s nabídkou firemních prostor funguje na šesti kontinentech.