Akce Herbalife: miliardář Icahn vede 1:0

Herbalife

Herbalife Zdroj: E15

Bod v boji o akcie Herbalifu proti fondovému žraloku Billovi Ackmannovi si v tuto chvíli může připsat investiční titán Carl Icahn. Herbalife překvapil lepšími než očekávanými výsledky a výhledem.

Podstata sporu dvou slavných investorů je ta, že Icahn spekuluje na potenciál a růst akcií této firmy, zatímco Ackmann spekuluje na jejich pokles, protože podstata byznysu Herbalifu je údajně jen pyramidovou hrou. Vede proti firmě právní boj, Herbalife na ně vyčlenila dvacet milionů dolarů.

Ackmann tvrdí, že zástupci Herbalifu vydělají desetkrát více z náboru nových „oveček“ než z prodeje samotných produktů. Tržby Herbalifu v posledním loňském čtvrtletí vzrostly o pětinu na miliardu dolarů, zisk o dvanáct procent na 117,8 milionu. „Obezita a špatná výživa jsou globálními problémy. Jsme hrdí, že můžeme přispět k jejich řešení,“ uvedl šéf firmy Michael Johnson. Největší nárůsty prodejů Herbalife zaznamenává v rozvojových zemích.

Vývoj akcií HerbalifeVývoj akcií Herbalife | E15

Podle Ackmanna Herbalife škodí milionům lidí a jen využívá situace nízkopříjmových domácností. Ackmann drží ve spekulaci na pokles zhruba pětinu akcií firmy, jeho fond Pershing Square na to vsadil miliardu dolarů. Icahn vlastní třináct procent akcií.