Alkohol k prodeji bude maximálně v litrových lahvích

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Tvrdý alkohol se bude moci prodávat maximálně v litrovém balení, místo současných šestilitrů, řekl agentuře Mediafax ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda již schválila usnesení, kterým si rozdala úkoly, jak bojovat proti černému obchodu s lihovinami.

„Vláda schválila zásadní úkoly pro jednotlivé rezorty, ať už v legislativní, nebo represivní oblasti,“ uvedl pro Mediafax Kalousek, podle kterého výjimku budou mít dárková balení alkoholu, ta budou moci být až třílitrová. „To jsou ony dárkové lahve whisky nebo becherovky, které určitě není třeba omezovat,“ poznamenal Kalousek s tím, že se ale v obchodech, kde se tato velká balení vyskytnou, nebudou smět nalévat panáky.

Vláda také počítá se zavedením peněžitých sankcí pro osoby, které jsou povinné značit líh ke zničení. „Zavedení nového vzoru kontrolní pásky,“ připomíná další povinnosti Kalousek.

Rodný list lihovin podle něj zůstane povinný již trvale. Státní dozorové organizace by se měly sjednotit v dohledu nad potravinami. „Aby kontrola byla prováděná komplexně,“ vysvětlil ministr, který také upozornil na činnost ministerstva vnitra, které by mělo vytvořit speciální kriminalistickou skupinu.