Alternativní poštovní firmy kritizují úlevy pošty od DPH

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

S blížící se liberalizací poštovního trhu přichází Asociace alternativních poštovních operátorů stále častěji s kritikou jejích nedostatků. Nejnověji vytáhla z rukávu otázku DPH, přesněji řečeno osvobození některých služeb České pošty od této daně.

Osvobození platí pro takzvané veřejné neboli základní služby, čímž se má zajistit jejich dostupnost na celém území republiky. Alternativcům ale vadí, že pod tuto úpravu spadají i hromadná podání a další služby pro komerční firmy. Právě tento segment je přitom pro případnou konkurenci nejlákavější. „Pokud i nadále zůstanou tyto služby pro držitele poštovní licence osvobozeny od DPH, připraví se tím stát až o 990 milionů korun,“ uvedl místopředseda asociace Petr Angelis. Odvolává se přitom na analýzu asociace, kde se rovněž píše, že současný stav je v rozporu s evropskou judikaturou.

Ministerstvo financí změny nechystá. Celý výpočet považuje za chybný a jakýkoli rozpor s evropským právem odmítá. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba unie nedávno podrobně zkoumala trhy v jednotlivých zemích a v návaznosti na to s některými z nich nyní vede řízení pro porušení unijní smlouvy.

„Skutečnost, že naše úprava není předmětem uvedeného řízení, jen podtrhuje fakt, že komise nepovažuje tuzemská ustanovení za neslučitelná s právní úpravou v EU,“ uvedl Jakob. Podle něj je výpočet alternativních operátorů chybný proto, že nezohledňuje nárok na odpočet daně. U některých vstupů pošta nemůže tento nárok u státu uplatňovat právě proto, že se týkají „osvobozených“ služeb.

Podle alternativců bude mít přesto nerovnoměrný režim u DPH vliv na chystanou tržní soutěž. Konkurence České pošty prý bude nucena nabízet například bankám, pojišťovnám či státní správě vyšší ceny.

Liberalizace spočívá v tom, že v lednu padne monopol České pošty na zásilky o hmotnosti nižší než padesát gramů. Trh má odhadem hodnotu několik miliard korun.